Voetbal: de bal in het doel gooien, mag dat?

Ben jij een voetballer of liefhebber van de sport? Vraag jij je af wat er gebeurt nadat een voetballer een bal in het doel van de tegenstander of zijn eigen doelt gooit? Op deze vraag zal lang niet elke voetbalkenner het antwoord weten. In dit artikel vertellen we wat er zal gebeuren in het geval van deze uitzonderlijke situatie.

bal in het doel gooien voetbal

Bal in eigen doel gooien

Het gebeurt bijna nooit, maar indien de situatie zich voordoet is het voor iedereen goed om te weten wat het spelboek voorschrijft. De regel is als volgt: als een speler de bal rechtstreeks in zijn of haar eigen doel gooit, dan volgt er een hoekschop voor de tegenpartij. Het is dus niet mogelijk om een eigen goal te maken uit een ingooi. Gooi je de bal echter richting de doelman en toucheert hij de bal slechts heel lichtjes waarna de bal het doel in rolt? Dan telt het eigen doelpunt wel.

Bal in doel tegenstander gooien

Ploegen die over een ingooispecialist beschikken proberen vaak met een ingooi gevaarlijk te worden. Ze proberen de bal zo dicht mogelijk in de buurt van het doel te gooien zodat de luchtmacht daar gevaarlijk kan worden met het hoofd. Mocht het gebeuren dat een ingooi rechtstreeks in het doel belandt dan ontvangt de verdedigende ploeg een doeltrap. Het is dus onmogelijk om rechtstreeks te scoren uit een ingooi. Mocht een medespelers of tegenstander de bal lichtjes aanraken voordat de bal het doel in valt, dan telt de treffer wel.

Zover kunnen spelers toch helemaal niet ingooien?

Niet alle spelers kunnen ver ingooien, maar sommige spelers hebben het ingooien tot kunst verheven en gooien de bal moeiteloos voor het doel. Hun ingooien lijken wel op corners. Rory Delap, oud speler van Stoke City (Engeland, red.), kon misschien wel het beste ingooien van iedereen. Zijn team creëerde destijds gemiddeld 1.5 schotkans per wedstrijd uit zijn ingooien. In het onderstaande filmpje zijn een aantal van zijn inworpen te zien.

Misschien vind je dit ook interessant?