Tips voor een grensrechter

Ben jij grensrechter, ben je van plan om grensrechter te worden of ben je een ouder die af en toe met een vlag in zijn hand staat? En ben je opzoek naar praktische tips voor grensrechter? In dit artikel nemen we er een paar met je door.

Blijf op lijn lopen

De belangrijkste tip is wel om op lijn te blijven met de laatste man. Hierdoor heb je het meeste overzicht en kun je het beste bepalen of er iemand buitenspel staat of niet.

Focus je niet te veel op het spel

We snappen dat je een voetballiefhebber bent maar we willen je aanraden om het spel niet als kijker/toeschouwer te bleven. Dit zorgt voor afleiding wat ertoe kan leiden dat je fouten maakt of iets over het hoofd ziet.

Als grensrechter is het belangrijk om je te focussen op laatste lijn (verdedigers), de aanvallers en de man met bal.

Durf beslissingen te nemen

Buitenspel bepalen is soms erg moeilijk en er bestaat altijd een kans dat je een keer fout zit. Het is belangrijk dat je een beslissing durft te nemen die gebaseerd is op jouw waarnemen. Houdt daarbij in je achterhoofd dat je ook een beslissing maakt wanneer je geen beslissing maakt. Uiteindelijk heeft hetgeen wat jij beslist (of niet beslist) invloed op het spel. En in onze ogen kun je dan maar beter iets beslissen op basis van wat je gezien hebt.

tips voor assistent scheidsrechter, vlagger en grensrechter

Geef duidelijke signalen af

Niemand heeft wat aan vertwijfelende reacties. Je staat met de vlag in handen om keuzes te maken. Zodra je een keus hebt gemaakt maak dan een duidelijk signaal. Hierdoor weten de scheidsrechters en de spelers waar zij aan toe zijn. Daarnaast geeft het minder ruimte voor discussie waardoor het spel eerder wordt voortgezet en je minder de wind van voren krijgt.

Help de scheidsrechter

Zie jij een flinke overtreding maar wordt hier niet voor gefloten? Probeer de scheids hier dan op te attenderen. Uiteraard moet je de scheidsrechter in zijn rol laten en niet overal voor vlaggen. Het gaat in dit geval om uitzonderlijke situaties zoals bijvoorbeeld: natrappen, elleboogstoten of flying tackels.

Wees eerlijk

Het is heel belangrijk om eerlijk te zijn. Helaas zien en horen we nog vaak genoeg dat clubscheidsrechter ten onrechte allerlei zaken afvlaggen. Stel jezelf de vraag wat het nut hiervan is en wat je hiermee bereikt? De uitspraak, eerlijkheid duurt het langst is er niet zomaar één en komt hier goed van pas.

Relevante sportproducten

  • Grensrechtersvlaggen
  • Ik Jol (boek over scheidsrechter Dick Jol)
  • Niet zeiken, voetballen  
  • Adidas Scheidsrechter 14 Longsleeve 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport