Wat is een counter?

Ben je een voetbal/ sport liefhebber en wil je weten wat een counter is? Kijk je op dit moment voetbal en hoor je vrienden, experts, familie en commentatoren het hebben over een messcherpe counter? Wil je graag weten wat dit betekent zodat je er vol enthousiasme over mee kunt praten? In dit artikel leggen we het aan je uit!

wat is een counter

4 momenten

Om structuur en herkenbaarheid aan het voetbalspel te geven deelt de KNVB het voetbalspel op in vier verschillende momenten/fases, namelijk:

  • Verdedigen
  • Omschakelen van verdedigen naar aanvallen
  • Aanvallen
  • Omschakelen van aanvallen naar verdedigen

Counter

Een counter is een snelle omschakeling van verdediging naar aanval. Dat wil zeggen dat je als verdedigende ploeg continue achter de bal aanloopt maar zodra de bal onderschept word je direct voor dreiging naar voren zorgt. Met dreiging naar voren wordt bedoeld dat er menig speler naar voren snelt en dat de bal richting het vijandelijk doel wordt gespeeld. Als dit heel snel en nauwkeurig wordt uitgevoerd dan ontstaat er een overtal situatie voor de counterende ploeg waardoor verdedigers van de tegenpartij in de moeilijkheden komen.

Nederland en counters

In Nederland zijn we opgegroeid met mooi en dominant voetbal waarbij we veel de bal hebben. Vaak zijn we dan ook erg negatief over ploegen en/of landen die wel countervoetbal spelen. We vinden dit saai en noemen het ook wel eens betonvoetbal, anti-voetbal of catenaccio. Het is zelfs zo erg dat sommige supporters, trainers en spelers soms liever verliezen of gelijkspelen met mooi voetbal dan winnen met ‘lelijk voetbal’. Iets waar in veel landen vol ongeloof over gesproken wordt. Dit omdat resultaat daar heilig is. Moet gezegd dat daar wel een kentering in plaats vindt. Steeds vaker wordt mooi en dominant voetbal als middel gezien en niet als doel op zich.

Mooi countervoetbal

Bovenstaand stuk doet vermoeden dat countervoetbal niet mooi kan zijn. Echter is het tegendeel waar. Een goed uitgevoerde counter is namelijk high class football. Dit omdat snelheid, techniek, doelgerichtheid en vastberadenheid samen komt. Hieronder zie je een filmpje waar de schoonheid van counter aanvallen in beeld is gebracht.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport