Wat is een assist?

Kijk je op dit moment voetbal maar heb je geen idee wat een assist is? Wil je graag meepraten met familie en vrienden of begrijpen wat experts en commentatoren bedoelen? In dit artikel leggen we aan je uit wat de betekenis van assist is.

wat is een assist

Doel van het spel

Bedoeling van voetbal is om als team de wedstrijd te winnen. Dit kan door de bal in het doel van de tegenstander te schieten. Op het moment dat je dit vaker doet dan de tegenstander win je de wedstrijd.

Doelpuntenmaker

Als er een doelpunt wordt gemaakt heb je altijd te maken met een doelpuntenmaker. In veel gevallen is dit iemand van het team dat scoort. Zij het dat de tegenstander ook een eigen doelpunt kan maken. In beide gevallen is degene die de bal het laatst raakt de doelpuntenmaker.

assist

Assist

Voetbal is een teamspel, dat betekent dat je als team probeert om doelpunten te voorkomen en samen doelpunten probeert te maken. Hierboven nemen we in het kort de doelpuntenmaker met je door. Echter kan deze het ook niet alleen doen. Hij of zij krijgt de bal van iemand anders. Degene die de laatste bal geeft aan degene die scoort geeft een assist. Dit is afgeleid van het woord assisteren, of te wel het helpen, bijstaan en ondersteunen bij het maken van de goal.

Open spel / standaard situatie

Je zou denken dat er bij elke goal een assist wordt gegeven. Echter is dat niet waar. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen ‘open spel’ en een ‘standaard situatie’. Als er gescoord wordt vanuit open spel is er vaak wel sprake van een assist. Iets wat bij een standaard situatie zoals bijvoorbeeld een penalty of vrije trap geen rol speelt. Dit omdat de bal stil ligt en je de bal niet van iemand ontvangt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport