Putter kopen: waar moet je op letten?

Veel golfers zijn met name bezig met het afslaan en het lopen door de baan. Echter wordt een goede klassering vaak verloren tijdens het putten. Daarom is het in onze ogen raadzaam om het putten te verbeteren. En dat begint uiteraard met het kopen van een goede putter. Echter klinkt dat makkelijker dan het is. Dit omdat er heel veel verschillende putters te koop zijn. Daarom nemen we in dit artikel diverse tips en aandachtspunten met je door.

putter kopen

Het ontwerp van de putter

Als we het hebben over de putter dan hebben we het over de verschillende ontwerpen die er zijn. Elk ontwerp heeft zo z’n voor en z’n nadelen. We nemen de meest populaire ontwerpen in het kort met je door:

De Blade

De Blade putter is misschien wel de bekendste putter van allemaal. Dit type putter is een vrij eenvoudig model. Bij deze putter is het belangrijk dat je de bal precies in het midden van het slagvak slaat. Wijk je hier iets van af dan kan de bal flink afwijken.

Half mallet & mallet putter

Putten met een half mallet putter is in vergelijking met een Blade putter een stuk eenvoudiger.

Het verschil tussen een mallet en half mallet putter zit in het gewicht. De mallet putter is namelijk zwaarder, hierdoor voelt de putter steviger, solide en comfortabel aan.

tips kopen putter

2-ball blade van Odyssey

Voorheen waren de Blade, de half mallet en de mallet putter de meest verkochte putters. Zij het dat tegenwoordig de 2-ball blade van Odyssey daarbij is gekomen. Dit type putter is te herkennen aan de twee ronde witte cirkels achter het clubblad. Deze twee ronden cirkels helpen bij het visualiseren van een lijn. Deze visuele lijn kan je helpen bij het recht slaan van de bal. Daarnaast is het contact met de bal zeer zacht en comfortabel.

De shaft

Het gevoel van de putter wordt vooral bepaald door de shaft. Tegenwoordig bevindt deze zich boven de bal, dit wordt ook wel een shaft met offset genoemd. Een shaft met offset heeft twee voordelen. Allereerst is het zo dat je een beter zicht hebt op de bal. Daarnaast heb je hierdoor automatisch de handen boven de bal. Hierdoor wordt het makkelijker om de putter recht te houden en de bal in de juiste richting te putten.

Slagvlakken & inzetstukken

In veel gevallen heeft een putter een standaard slagvak. Dat is een niet wisselbaar vlak waar de bal geraakt moet worden. Echter zijn er ook putters waar het slagvak niet standaard is en waar er gewerkt kan worden met zogenaamde inzetstukken. Deze inzetstukken zitten in de ‘sweetspot’ of te wel, de plek waar je de bal het beste kunt raken.

Er zijn heel veel verschillende inzetstukken. Zo zijn er inzetstukken van staal, aluminium, nikkel, rubber, koper en keramiek. Het verwisselen van de inzetstukken wordt met name gedaan om het gewicht te verplaatsen. Dit wordt bepaald aan de hand van het type green waarop je actief bent. Heb je te maken met een snelle en harde green? Dan is het slim om een putter te gebruiken met een zacht inzetstuk. Bij een green die langzaam en loch is geldt het tegenovergestelde. Dat betekent dat je in dat geval beter een hard/zwaar inzetstuk kunt gebruiken.

De juiste lengte kopen

Putters zijn in verschillende lengtes te krijgen. Zij het dat de 35 inch putter de standaardmaat is en daarom ook het meest gekocht.

Beweeg je tijdens het putten te veel je polsen? Dan zou je de belly putter eens kunnen overwegen. Dit type putter is vergeleken met de standaard putters vrij lang. Bedoeling bij het putten met dit type putter is dat je de putter in je middenrif duwt. Vervolgens probeer je vanuit daar de bal te putten. In deze houding is het moeilijker om je polsen te bewegen waardoor het putten je naar alle waarschijnlijkheid beter afgaat.

Daarnaast is er nog de chestputter, ook wel een longputter genoemd. Deze is nog langer dan de belly putter. Je moet in dit geval denken aan een putter die tussen de 45 en 50 inch lang is. Heel vaak wordt dit type putter niet gebruikt. Zij het dat golfers met rugklachten het een uitkomst vinden. Dit omdat ze minder hoeven te buigen waardoor het golfen een stuk comfortabeler zal voelen.

Links of rechtshandig?

Er zijn linkshandige maar ook rechtshandige putters te krijgen. Het is belangrijk om daarnaar te kijken. Ben je linkshandig? Koop dan een linkshandige putter.

Relevante producten

  • Golf horloge | Garmin S60 Touchscreen
  • Firsttee – PGM – Golfhandschoen
  • Footjoy Raingrip handschoenen 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport