Hoeveel spelers in een volleybalteam

Ben jij benieuwd hoeveel spelers er in een volleybalteam zitten? Vraag jij je af met hoeveel mensen een volleybalspel gespeeld wordt? In dit artikel gaan we daar verder op in.

aantal spelers volleybal

Verschillende vormen volleybal

Volleybal wordt in verschillende vormen gespeeld, denk aan: beachvolleybal, bossaball, zitvolleybal en zaalvolleybal. De verschillende vormen lijken in de basis erg veel op elkaar maar kunnen op sommige punten behoorlijk verschillen. Eén van die verschillen is dus het aantal personen per team.

Zaalvolleybal

De oorspronkelijke vorm van volleybal is het zaalvolleybal. Deze vorm wordt gespeeld met zes spelers per team waarvan één speler de libero is. De libero is makkelijk te onderscheiden aangezien deze een ander kleur shirt aan heeft.

Beachvolleybal

Bij beachvolleybal maken we onderscheid tussen wedstrijdvolleybal en recreatievolleybal. Met wedstrijdvolleybal bedoelen we beachvolleybal volgens de officiële regels. En met recreatie beachvolleybal bedoelen we volleybal zoals dat vriendschappelijk en voor de fun op het strand wordt gespeeld.

Volgens de officiële regels wordt beachvolleybal met twee teamleden gespeeld. Alleen zien we dat bij recreatievolleybal teams vaak bestaan uit 5 à 6 personen per team.

aantal spelers volleybalteam

Zitvolleybal

Zitvolleybal is een variant op zaalvolleybal. De variant wordt heel vaak gespeeld door mensen met een lichamelijke beperking of door mensen die erg blessuregevoelig zijn. Deze vorm lijkt het meest op het reguliere zaalvolleybal en wordt dan ook met 6 personen per team gespeeld.

Bossaball

Bossaball is een hele intense en gave sport om naar te kijken. In de sport zitten verschillende aspecten van verschillende sporten verweven. Voorbeelden daarvan zijn volleybal, acrobatiek en voetbal. Bossaball wordt gespeeld met 4 of 5 spelers waarvan er één op een trampoline staat. De overige spelers staan op het opblaasbare speelveld.

Minivolleybal

Minivolleybal is bedoeld voor kinderen die het volleybalspel willen leren. Deze vorm van volleybal is opgedeeld in meerdere niveaus zodat kinderen stap voor stap naar het ‘echte’ volleybal kunnen toe werken. De teams bij minivolleybal bestaan uit 4 spelers of speelsters.

Populaire volleybal producten

  • McDavid 646 Volleyball Kniebeschemer
  • Amigo Beachvolleybalnet
  • Mikasa Beachvolleybal 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport