Voetbaloefeningen voor in de zomerstop en winterstop

Vele amateurvoetballers raken in de zomerstop geen bal aan, tenzij deze gemaakt is van gehakt en is ondergedompeld in een saus naar keuze. Om ervoor te zorgen dat jij na deze langdurige periode zonder voetbaltrainingen en -wedstrijden nog altijd goed uit te voeten kan met een leren bal is het goed om eens in de zoveel tijd wat oefeningen te doen.

Doe jij dit niet dan is de kans groot dat jij het nieuwe seizoen begint met een achterstand ten opzichte van jouw teamgenoten. Hierdoor zal jij tijdens de eerste trainingen niet meekunnen met de rest en wellicht het seizoen moeten beginnen als bankzitter. Om dit te voorkomen helpen wij jou met een aantal oefeningen.

voetbaltraining zomerstop en winterstop

Dribbelen

Een goede manier om jouw balgevoel op niveau te houden is door te dribbelen. Zet een parcours uit waarbij je moet slalommen, kappen en draaien. Wissel van snelheid en maak (lichaams)schijnbewegingen en trucjes om jouw parcours uitdagender te maken. Zorg ervoor dat de bal altijd dichtbij jou is en probeer de bal met beide voeten te bespelen.

zomerstop en winterstop voetbaloefeningen

Hooghouden

Een goede oefening voor het trainen van jouw techniek waarbij je maar weinig ruimte nodig hebt is door de bal zo lang mogelijk hoog te houden. Gebruik hierbij je voeten, knieën, borst, schouders en hoofd. Probeer zowel links als rechts te gebruiken en tel hoe vaak jij de bal kan hooghouden. Heb jij het idee dat het hooghouden jou na een tijdje te makkelijk afgaat? Maak het moeilijker voor jezelf en probeer te bal op verschillende manieren op te wippen, doe trucjes zoals een ‘Around the World’ en probeer de bal eens in je nek te leggen.

Pass-trap oefeningen

Om jouw balgevoel in zowel jouw linker- als rechterbeen op niveau te houden is dit een ideale oefening. Ga met een vriend of teamgenoot tegenover elkaar staan en speel de bal naar elkaar toe. Begin met twee keer raken. Verkeerde been aannamen, goede been spelen. Wissel dit na een tijdje om. Probeer de bal op een goede strakke manier bij elkaar in de voeten te spelen. Herhaal dit totdat dit volledig foutloos gaat. Als dit het geval is dan vergroot je de afstand of ga je over op één keer raken. Een stenen muur kan als goed alternatief dienen wanneer er niemand is om mee te voetballen.

Two touch

Two touch is populair spelletje bij veel amateur- en profvoetballers. Het verbetert jouw balgevoel enorm. Het spel gaat als volgt. Ga op relatief kleine afstand van elkaar staan. Speler A gooit speler B aan, speler B controleert de bal vanuit de lucht en speelt hem voor de stuit terug naar speler A. Deze herhaalt dat. Hou de bal zo lang mogelijk in de lucht, maar blijf de bal twee keer raken. Wanneer één van beide spelers de bal verkeerd aanneemt of speelt waardoor deze de grond raakt, of de bal 3 keer raakt krijgt hij een punt. Degene die het eerst 4 punten heeft verliest.

Conditie

Alleen oefeningen op het gebied van jouw balgevoel en techniek zijn niet voldoende om in een goede staat terug te keren op het voetbalveld na de zomerstop. Ook aan jouw conditie moet je aandacht besteden. Hoe? Daarover vertellen we je meer in het volgende artikel: hoe blijf ik fit in een voetballoze periode?

Relevante producten

  • Agility Sports Loopladder 4 meter 
  • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
  • Nijdam Slalompionnen 
  • Het ontwikkelen van techniek

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport