Hoe word ik een betere aanvaller?

De voetbalwereld is jarenlang gedomineerd door Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Deze twee supersterren hebben record na record verbroken met hun doelpunten. De kans dat jij het ooit zover schopt als deze twee is heel klein, maar ook jij kan uitblinken in het maken van doelpunten. Hoe? Dat vertellen we je hieronder.

betere aanvaller worden voetbal

Doelgerichtheid

Echte spitsen en aanvallers zijn extreem doelgericht. Het draait om aanvaller namelijk om rendement. Spitsen worden namelijk voornamelijk beoordeeld op het of niet maken van doelpunten. Om jouw doelgerichtheid te verbeteren is het belangrijk om veel te oefenen. Oefen op schieten van alle hoeken en standen en train 1 op 1 situaties met keepers en verdedigers. Als aanvaller oppereer je vaak in kleine ruimtes. Zorg dus dat jij erop getraind bent om kansen snel om te zetten in schietkansen.

Explosiviteit

Als aanvaller moet jij het vaak doen met een paar momenten per wedstrijd. Om deze kansen zo goed mogelijk te benutten is het belangrijk dat je erg explosief kan handelen. Spitsen als Sergio Aguero en Luis Suarez maken enorm veel doelpunten omdat zij erg explosief zijn en zeer snel kunnen wegdraaien bij verdedigers. Om dit ook te kunnen is het belangrijk om hierop te trainen. Hoe? Jouw explosiviteit kan je trainen door verschillende sprintoefeningen te doen. Om wendbaarder te worden kan je werken aan jouw voetenwerk doormiddel van loopladders.

Wees tweebenig

Weinig voetballers zijn volledig tweebenig. Toch is het belangrijk als jij met beide benen kan afwerken op doel. Aanvallers die altijd naar hun goede been moeten kappen of draaien zijn namelijk voorspelbaar en zullen na verloop van tijd makkelijker te verdedigen zijn. Het kan veel tijd is beslag nemen om van jouw chocoladebeen een doeltreffend wapen te maken, maar als jij na of tijdens training de tijd neemt om jouw mindere been te verbeteren door ballen op doel af te vuren zal je snel progressie merken.

twee benig worden

Positioneer je voor het doel

Voor aanvallers is het belangrijk om in de positie te zijn om een doelpunt te maken. Door jou heel bewust te bewegen in het vijandelijke strafschopgebied vergroot je de kans dat jij jouw doelpunt kan meepikken. Echte spitsen bewegen bij (vroege) voorzetten vaak richting de eerste paal. Door het goede moment af te wachten en eerder te vertrekken dan hun bewakers verschaffen zij zichzelf de mogelijkheid om de bal op het doel te koppen of te schieten. Voor buitenspelers is het belangrijk om bij een voorzet van de andere kant aanwezig te zijn in de doelmond. Vaak blijven buitenspelers wat hangen aan de buitenkant. Door jouzelf wel richting tweede paal te bewegen maak je wel kans om doeltreffend te zijn.

Wees kopsterk

Als spits is het belangrijk om niet alleen met jouw voeten doelpunten te kunnen maken. Door veel te trainen op koppen kan jij jouw team helpen met doelpunten bij standaardsituaties en voorzetten. Door veel te trainen kan jij na verloop van tijd technisch goed koppen. Oefen op het koppen van ballen via de grond, kop ballen tegendraads en laat ballen heel lichtjes jouw hoofd toucheren om de bal maar een klein beetje van richting te veranderen. Als jij hier veel op oefent kop jij misschien ooit wel beter dan Cristiano Ronaldo.

Relevante producten

  • Agility Sports Loopladder 4 meter 
  • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
  • Nijdam Slalompionnen 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport