Hoe zwaar is een basketbal?

Ben jij een fanatiek basketbal liefhebber en vraag jij je af hoe zwaar een basketbal is? Of ben je een willekeurig sportliefhebber en wil je weten wat het gewicht van een basketbal is? In dit artikel gaan we daar verder op in!

gewicht basketbal

Verschillende maten

Basketballen zijn er in vier verschillende maten te krijgen, namelijk: maat 3, maat 5, maat 6 en maat 7. De maten maken verschil in omtrek van de bal. Zo is de ene bal groter dan de ander. Ook wel logisch aangezien een kinderhand of vrouwenhand doorgaans kleiner is dan die van een man. De grote van de bal heeft logischerwijs ook invloed op de zwaarte van de bal. Daarom nemen we het gewicht van alle 4 de maten met je door.

Merken en producenten

Er zijn heel veel verschillende basketbalmerken. Zij werken vrijwel allemaal met dezelfde maattabel, zij het dat de eenheden wel ‘iets’ uit elkaar kunnen liggen. Onderstaande gegevens geven dus een zeer reëel beeld maar kan in werkelijk iets afwijken.

Maat 3

Een maat 3 basketbal is bestemd voor kinderen tot 6 jaar. Dit type basketbal heeft een omtrek van 55-58 centimeter en weeg tussen de 300 en 350 gram.

Maat 5

Basketballen met maat 5 zijn bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit type basketbal weegt om en nabij de 450 en 500 gram en heeft een omtrek van 69-71 centimeter.

Maat 6

Basketballen met maat 6 zijn de officiële basketballen in vrouwencompetities. De bal heeft een omtrek van 72-74cm en weegt tussen de 530 en 550 gram.

wat weegt een basketbal maat 6

Maat 7

In topcompetities zoals de NBA wordt met balmaat 7 gespeeld. Dit is van alle ontwikkelde basketballen de grootste die er is. De omtrek ligt tussen de 75 en 85 centimeter en gewicht van de bal ligt om en nabij de 600 gram,

Goed beoordeelde producten

  • SportX Basketbal
  • Spalding Basketbal Kinderen 
  • Spalding Basketbal BBL TF1000

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport