Heup doet pijn
In de heup vindt ontzettend veel beweging plaats. Zeker bij een sport zoals voetbal waar zich veel verschillende bewegingen voordoen. In 8 van de 10 gevallen is pijn aan de heup dan ook het gevolg van overbelasting. Zij het dat het ook een afwijking in het heupgewricht kan zijn. Vaak is het verschil wel duidelijk te voelen. Heb jij pijn rondom de heup? Dan is het aannemelijk dat het overbelasting is. Voel jij een stevige pijn in de heup? Dan is de kans groot dat de pijn wordt veroorzaakt door een afwijking in het heupgewricht.
Van overbelasting naar slijmbeursontsteking
Een slijmbeursontsteking is erg vervelend. Vaak wordt deze veroorzaakt door overbelasting. Het is dan ook zaak om je heup vroegtijdig voldoende rust te geven. Hiermee is de kans op slijmbeursontsteking een stuk minder. En dat is wel zo fijn want slijmbeursontsteking kan een behoorlijke tijd duren. Iets wat je wilt voorkomen aangezien een potje voetballen toch één van de leukste dingen blijft om te doen.
Kleine scheurtjes in het bot
Bij overmatig belasten kunnen er kleine scheurtjes in het bot ontstaan. Men noemt dit ook wel een stressfractuur. Om te voorkomen dat dit erger wordt, of om te voorkomen dat het niet herstellen kan is het belangrijk dat je jouw heup op tijd voldoende rust gunt.
Verband met een liesblessure
Een lies is natuurlijk geen heup. Maar toch staan deze twee in verband met elkaar. Het is namelijk zo dat wanneer je een liesblessure hebt dat je deze kunt voelen in je heup. Dit komt omdat je lies en je heup zich in dezelfde streek bevinden. Hierdoor kan de pijn/blessure vanuit de lies richting e heup uitstralen.
Knappende heup
Zodra je spier, pees of gewrichtsband over het bot uitsteeksel van de heup rol heb je last van een knappende heup. Dit kan zowel aan de voorkant, achterkant en zijkant voorkomen. Een knappende heup hoeft niet heel ernstig te zijn maar kan wel een naar gevoel veroorzaken. Mocht je hier nou regelmatig last van hebben. Dan adviseren we om een huisarts te raadplegen. Die kan vervolgens naar het ontstaan kijken en vanuit daar een oplossing aanreiken.
Kneuzing
Kneuzingen ontstaan door een harde val, botsing of trap tegen de heup aan. Zeker met de opkomst van het kunstgras zie je dit steeds vaker voorkomen. Dit omdat echt gras veel meer meegeeft en zachter is dan het harde kunstgras. Kneuzingen ontstaan ook veel bij keepers. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer keepers opzoek zijn naar relevante valbescherming. Kneuzingen aan de heup lossen zich vaak zelf op. Belangrijk is dat je de heup de kans geeft om te herstellen. Het advies is dan ook om een paar dagen of weken rustig aan te doen.
In het algemeen: wat kun je doen?
Hierboven hebben we al heel vaak genoemd dat het belangrijk is dat je weet te doseren. Zorg er dus voor dat je de heup niet overbelast. Dus heb je last van je heup? Ga dan niet de volgende dag weer actief aan de slag! Geef je heup de kans om te herstellen. Hierdoor voorkom je al een hele hoop ellende.
Wat ook helpt is het dragen van een compressiebroek. Deze draag je onder je korte broek. Een compressiebroek heeft meerdere voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat de afvalstoffen in het lichaam beter verwerkt kan worden. En ten tweede zijn er compressiebroeken met een extra dikke padding rondom de heupen. Die padding beschermt je tijdens een val, botsing of iets dergelijks waardoor de kans op kneuzingen afneemt.