Kramp in de kuiten

Kramp is ten alle tijde iets wat je wilt voorkomen. Het is en naar gevoel en zorgt er vaak voor dat jij je sportactiviteit, in dit geval dus voetbalwedstrijd of voetbaltraining, vroegtijdig moet stoppen. Maar hoe ontstaat kramp in je kuit en wat kun je eraan doen? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in.

kramp kuiten voetbal

Wat is kramp

Normaal verdelen de spiervezels in jouw kuiten de rollen. Dat betekent dat er spiervezels actief zijn en dat er spiervezels rust krijgen. Deze wisselen elkaar in flink tempo af zodat jij je sportactiviteit zo lang mogelijk kan uitvoeren.

Zodra je kramp hebt in de kuit trekken de spiervezels ongecontroleerd samen. Iets wat erg pijnlijk kan zijn!

Hoe ontstaat kramp?

Vaak wordt er gedacht dat kramp alleen ontstaat wanneer je te veel of te lang sport. Maar dat is niet het geval. Je kunt ook kramp krijgen terwijl je in bed ligt of wanneer jij je probeert uit te rekken.

Er zijn dan ook verschillende oorzaken aan te wijzen. Wij gaan in op de mogelijke oorzaken die ontstaan tijdens het voetballen. Ook behandelen we enkele eenvoudige oplossingen.

Zware sport belasting

Zodra je flink aan het sporten bent belast je jouw spieren. Bij een flinke trainingssessie kan het zo zijn dat je jouw spieren overbelast of dat je de spieren uitput.

Verstoorde bloedtoevoer

Zodra je te strakke kleding of te strakke voetbalsokken draagt is er de kans dat je de bloedtoevoer verstoort. Hierdoor stroomt er te weinig bloed naar jouw kuiten waardoor de spieren zullen samentrekken. Er zijn topvoetballers die gaten in hun voetbalsokken knippen hierdoor krijgen de kuiten meer ruimte en neemt de kans op kramp af.

Eten en sporten

Eet je vaak vlak voor het voetballen een flinke maaltijd? Dan is het verstandig om meer ruimte te houden tussen jouw eetmoment en jouw sportactiviteit. Een andere oplossing is om na het trainen te eten. Ook minder eten kan je helpen tegen spierkrampen. Dit alles heeft te maken met de vertering van je eten. Een groot deel van jouw bloed gaat tijdens het verteren naar je maag en je darmen. Dat betekent dus ook dat er minder bloed in de rest van jouw lichaam te vinden is.

Elektrolyten balans

Een tekort aan elektrolyten kan ontstaan door een te kort aan zout en vocht in je lichaam. Elektrolyten zijn van groot belang voor enkele vitale functies van je lichaam. Daarom is het belangrijk om deze balans goed te houden. De eerste oplossing is een heel erg logische, namelijk: drink voldoende water. Een andere oplossing is het drinken van sportdranken. Deze kunnen het te kort aan elektrolyten tijdelijk opvangen. Het is wel belangrijk dat je niet te veel sportdrank drinkt, er zitten namelijk veel suikers in.

Vochtgehalte

Tijdens het sporten kom je misschien tot zweten hierdoor verlies je zout en vocht. Het is belangrijk om je vochtpijl goed in de gaten te houden. Drink daarom voor, tijdens en na jouw activiteit voldoende water.

Geen warming-up

Je spieren hebben zuurstof nodig. En daarom is een warming-up van cruciaal belang. Met een warming neemt de hartfrequentie toe waardoor het hart meer bloed per minuut rondpompt wat voor extra zuurstof zorgt.

Cooling down

Veel sporters zijn bekend met de cooling-down maar vergeten deze eigenlijk uit te voeren. Toch is deze van belang om eventuele kuitkrampen te voorkomen. Door je activiteit geleidelijk af te bouwen zorg je voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Hiermee voorkom je gespannen spieren, vermoeide spieren en spierstijfheid.

Wat moet ik doen bij kuitkrampen?

Misschien herken je het wel. Je zet je nog één keer aan voor een flinke sprint en hop daar is het. Dat hele nare kramp gevoel. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf, maar wat moet je eigenlijk doen als je kuitkrampen hebt?

Door met je tenen naar je neus te wijzen maak je de kuitspieren langer. Hierdoor krijgen de spiervezels een moment van ontspanning. Je kunt dit uiteraard zelf doen maar je kunt ook je teamgenoot vragen of hij of zij jouw tenen naar jou toe willen duwen.

Een andere oplossing is door zachtjes in je kuit te wrijven en te knijpen!