Waarom is voetbal een populaire sport?

Voetbal is absoluut de populairste sport van Nederland en eigenlijk wel van de hele wereld. Tijdens belangrijke voetbalevenement zoals het WK of de Champions League zitten er miljarden mensen naar wedstrijden te kijken. Maar hoe kan het dat voetbal uit uitgegroeid tot zo’n populaire sport? In dit artikel noemen we een aantal redenen waarom dit zo is.

waarom voetbal populair

Hoe populair is voetbal?

Voetbaltoernooien zoals het wereldkampioenschap worden door miljarden mensen bekeken. Zo werden zowel de WK’s van 2010, 2014 en 2018 allen door meer dan 3 miljard mensen bekeken. Dat zijn de officiële cijfers die de FIFA naar buiten bracht. De WK-finale van 2014 tussen Duitsland en Argentinië (1-0 n.v.) werd door bijna 700 miljoen mensen minimaal 20 minuten bekeken. Tijdens de halve finale van dat toernooi, tussen Nederland en Argentinië (0-0, Argentinië won na strafschoppen) keken zo’n 12,4 miljoen Nederlanders. Dat betekent dat ongeveer 75% van de Nederlandse bevolking de wedstrijd (gedeeltelijk) heeft gekeken. Deze cijfers tonen wel aan hoe immens populair voetbal nationaal en mondiaal is.

Waarom is voetbal zo populair?

Voetbal is dus een gigantische populaire sport. Er zijn verschillende redenen waarom voetbal in ons land en internationaal door zoveel mensen beoefend en gevolgd wordt. Een reden daarvan is dat voetbal erg toegankelijk is. Heb je een bal? Dan kan je gaan voetballen. Wees creatief, leg bijvoorbeeld twee jassen op de grond als doeltje, en je kan al beginnen. Andere redenen waarom voetbal zo populair is? We sommen er een aantal op:

  • Voetbal is een eeuwenoude sport die al door tientallen generaties wordt uitgevoerd.
  • Voetbal is niet duur. Iedereen kan zelf gaan voetballen of zich aansluiten bij een voetbalvereniging.
  • Voetballen kan vrijwel overal. Op elke veldje kan je balletje trappen. Ook op parkeerplaatsen of waar dan ook kan gevoetbald worden. Kijk wel uit dat je met de bal niks vernield!
  • Voetbal is eenvoudig qua basisregels.
  • Voetbal is een teamsport. Ouders zien hun kinderen graag een teamsport beoefenen omdat dit goed is voor hun ontwikkeling.
  • Voetbal is spectaculair. De voetbalgeschiedenis kent vele ongelooflijke momenten, comebacks, hoogtepunten enzovoorts.
  • Voetbal is gezond en draagt bij aan een sportieve levensstijl.
  • Voetballen in teamverband zorgt voor sociale binding.
  • Voetbal is op plekken op de wereld waar mensen het minder hebben dan wij in Nederland de weg naar rijkdom. Er zijn talloze voorbeelden van jongeren uit Afrika of Zuid-Amerika die door het voetbal konden ontkomen aan een lastig voortbestaan in eigen land en ook nog eens de familie konden steunen met hun verdiende geld. Dit zijn mooie, maar ergens ook wel pijnlijke verhalen.

Voetbal steeds populairder onder vrouwen

Maar niet alleen mannen volgen voetbal op de voet. Ook vrouwen zijn steeds vaker op of naast het voetbalveld te zien. Vrouwenvoetbal is één van de snelst groeiende sporten in Nederland van deze eeuw. Dit komt onder andere door de successen die de Oranje Leeuwinnen hebben geboekt en de verbeterde structuren in het vrouwenvoetbal. Voetbal is tegenwoordig dus écht een sport voor iedereen. Dit wordt nog maar eens versterkt door de opkomst van walking-voetbal. Dit is een voetbalvariant voor mannen en vrouwen op leeftijd. Ze mogen niet rennen, in sommige gevallen kunnen ze dit ook niet meer, mar kunnen op deze manier nog altijd met hun favoriete sport bezig zijn. Voetbal is dus voor alle genders en voor jong en oud.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport