Tips bij het kopen van een nieuw paar voetbalschoenen

Voetbalschoenen zijn de belangrijkste uitrusting voor elke voetballer, omdat ze direct invloed hebben op het comfort, de prestaties en het blessurerisico tijdens het spelen. Maar met zoveel verschillende merken, stijlen, materialen en technologieën om uit te kiezen, kan het kopen van nieuwe voetbalschoenen lastig zijn. Waar moet je beginnen? Met onderstaande tips kun je een weloverwogen keuze maken.

nieuwe voetbalschoenen kopen

Ondergrond

Voetbalschoenen zijn er in alle soorten en maten, en er zijn verschillende schoenen te vinden voor verschillende ondergronden. Je denkt bij voetbal waarschijnlijk al snel aan natuurgras, en dat is ook de ondergrond waar de meeste voetbalschoenen voor te vinden zijn. Het profvoetbal wordt bijna uitsluitend gespeeld op natuurgras en ook in het amateurvoetbal zijn er nog genoeg natuurgrasvelden te vinden. Veel amateurclubs hebben echter ook kunstgrasvelden, ga dus voor jezelf na of je veel op natuurgras speelt of toch op kunstgras. Natuurgras voetbalschoenen worden vaak aangeduid met de afkorting FG (Firm Ground) en kunstgras voetbalschoenen met AG (Artificial Grass). Speel je afwisselend op natuurgras en kunstgras, dan kun je kiezen voor MG (Multi Ground) voetbalschoenen.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook nog aparte voetbalschoenen voor SG (Soft Ground), deze voetbalschoenen zijn vooral geschikt voor drassige velden. Voetbalschoenen die aangeduid zijn met TF (Turf Ground) zijn vooral geschikt voor kort kunstgras, turfvelden en straatvoetbal en Indoor voetbalschoenen zijn, zoals de naam al suggereert, geschikt voor in de zaal.

Pasvorm

Nu je de juiste ondergrond hebt gekozen is het zaak om naar de pasvorm te kijken. Heb je brede voeten of juist smalle? Vaak kun je hierop filteren en wordt je selectie al een stuk kleiner. Het is overigens niet per definitie zo dat Nike meer voor smalle voeten geschikt is en adidas meer voor brede, beide merken hebben zowel brede als smalle voetbalschoenen.

Merk

Het kiezen van een merk is vaak een persoonlijke kwestie. De meeste mensen hebben een gevoel bij adidas, Nike of Puma als het gaat om voetbalschoenen, maar er zijn ook kleinere merken zoals bijvoorbeeld Hummel en Mizuno. Ga voor jezelf na welke schoenen jij het mooist vind of met welk merk jij de beste ervaring hebt.

Prijspunt

Tot slot is er nog de relevante vraag: hoeveel heb je over voor jouw nieuwe voetbalschoenen? Vaak zijn voetbalschoenen onderverdeeld in verschillende prijspunten. Adidas hanteert bijvoorbeeld van boven naar beneden: +, .1, .2, .3 en .4 en bij Nike is het Elite, Pro, Academy en Club. De adidas + en Nike Elite voetbalschoenen worden gedragen door profvoetballers en hebben de beste technologieën. Deze voetbalschoenen zijn dan ook het duurst. Hoe lager het prijspunt, hoe goedkoper de voetbalschoen wordt, maar ook hoe minder technologie erin verwerkt zit. Ga dus voor jezelf na waar jij tevreden mee bent en wat jouw budget is.