Wat is tienen voor een voetbalspel?

Ben jij een voetballer of voetbaltrainer? Ben je op zoek naar leuke voetbalspelletjes die jij kunt spelen met jouw teamgenoten, jeugdspelers, vrienden of andere bekenden? Misschien heb je wel eens van het spelletje tienen gehoord. Dit spel is erg leuk en eenvoudig om te spelen. Wil jij alles weten over dit toffe spel? In dit artikel vertellen we het spelverloop en alle spelregels. Lees het lekker even door en begin te spelen, veel plezier!

wat is tienen

Doel van het spel

Tienen kan worden gespeeld met drie of meer personen. Een van deze spelers moet als eerste als keeper fungeren. Dit kan op vele manieren worden besloten. De meest gebruikelijke manier is om te bieden. De spelers bieden vanaf 20 punten voor welk aantal zij op doel willen. Het laagste bod wint en mag op doel starten. De andere spelers starten met 10 punten. De bedoeling van het spel is om niet als eerste op 0 punten uit te komen. De speler die dit overkomt verliest en zal een passende straf moeten ondergaan. Hierover later meer. Spelers verliezen punten wanneer er bij hen gescoord wordt. Dit kan op verschillende manieren.

Verloop van het spel

Wanneer er besloten is wie er op doel gaat dan kan er begonnen worden. Spelers mogen alleen scoren wanneer zij een bal in één keer uit de lucht schieten of koppen. De spelers geven elkaar lobjes en voorzetjes om te scoren. Wanneer een speler de bal over de achterlijn schiet moet hij op doel en wordt de keeper één van de veldspelers. Dit gebeurt ook wanneer de doelman een voorzet of doelpoging klemvast pakt vanuit de lucht. Dan mag hij graag de bal naar de andere speler gooien die vervolgens kan proberen om te scoren. Wanneer hij scoort met zijn schot of kopbal verliest de doelman punten. Hoeveel? Dat hangt van de manier waarop gescoord wordt. De volgende scoringsmanieren verdienen het volgende aantal punten:

  • Normaal schot: 1 punt
  • Hakje: 2 punten
  • Kopbal: 2 punten
  • Familiebal: 2 punten (Familiebal betekent dat iedere speler de bal één keer heeft geraakt voordat de bal het doel in gaat. In het geval van twee veldspelers moeten de spelers de bal door de lucht kaatsen voordat er mag worden afgewerkt.)
  • Omhaal: 3 punten

Einde van het spel

Men probeert zoveel mogelijk doelpunten te scoren totdat één van de spelers op 0 punten uitkomt. Dan is het spel ten einde. Let op! Heeft een speler één punt en scoort er iemand met een kopbal? Dan mag de doelman verder met 9 punten. Dit omdat je precies op 0 punten moet uitkomen. Wanneer iemand uitkomt op -1 of -2 dan mag hij verder met 9 of 8 punten. Speel dus verstandig en zorg ervoor dat dit dus niet gebeurt. Wanneer er een speler 0 punten heeft en dus verliest dan is het tijd voor de straf. Deze straf kan een oortje tik zijn, maar ook een knalharde billenbrand. Spreek van tevoren af wat de straf is en spaar elkaar zeker niet! Tussendoor stoppen is niet de bedoeling, maar bij verzachtende omstandigheden moet dit kunnen. Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport