Hoe lang duurt een handbalwedstrijd?

Ben jij van plan om binnenkort te gaan beginnen met handbal of kijk jij wel eens naar handbalwedstrijden? Vraag jij je af hoelang handbalwedstrijden duren en of hier verschil in zit bij de mannen en bij de vrouwen? Handbal is een sport waarbij gebruik wordt gemaakt van zuivere speeltijd. Hierdoor kunnen de wedstrijden nogal even duren. Wil jij weten hoeveel tijd er moet verstrijken voordat een handbalwedstrijd voorbij is? In dit artikel leggen we het uit.

handbalwedstrijd lengte

Hoelang duurt een handbalwedstrijd?

Een handbalwedstrijd voor senioren duurt twee keer 30 minuten zuivere speeltijd. Nadat de eerste helft van een half uur zuivere speeltijd voorbij is wordt er een pauze van 10 minuten gehouden. Vervolgens wordt er weer 30 minuten gehandbald. Zuivere speeltijd betekent dat elke keer wanneer de bal buiten de lijnen wordt gespeeld of de scheidsrechter heeft gefloten de tijd wordt stilgezet. Handbalwedstrijden duren dus langer dan een uur en tien minuten aan pauze. Het kan voorkomen dat de aanvang en eindtijd van de wedstrijd veel verder dan dat uit elkaar liggen.

Duren wedstrijden bij de mannen even lang als bij de vrouwen?

De speeltijd van een handbalwedstrijd is bij de mannen even lang als bij de vrouwen. Beiden spelen ze dus wedstrijden van twee keer een half uur zuivere speeltijd. Soms zit er wel een verschil tussen professionals en recreanten. Die spelen doorgaans 25 minuten zuivere speeltijd per helft omdat zij conditioneel over het algemeen wat minder sterk zijn. Jeugdspelers spelen ook korter. De A-jeugd speelt net als de senioren helften van een half uur. Elke jeugdklasse daaronder speelt vijf minuten korter per helft. Dit omdat kinderen vaak conditioneel nog niet zijn opgewassen voor zulke lange wedstrijden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport