Wat is een publiekswissel?

Ben je een sportliefhebber en kijk je op dit moment voetbal? Hoor je commentatoren, experts, vrienden en familie het hebben over publiekswissel. Heb je geen idee wat dit is en ben je hier wel benieuwd naar? In dit artikel schrijven we erover!

wat is een publiekswissel

Wisselen bij voetbal

Een trainer mag tijdens een wedstrijd een x-aantal spelers wisselen. Dit zijn er normaal gesproken drie. Zij het dat in corona tijd dit aantal op 5 is bepaald. Dit vanwege het feit dat erin korte tijd meer wedstrijden worden gespeeld. En om blessures/ overbelasting te voorkomen mag er dus vaker gewisseld worden.

Redenen om te wisselen

Een wissel toepassen kan om meerdere redenen. We sommen de meest voorkomende redenen voor je op:

  • Speler is geblesseerd
  • Speler is vermoeid
  • Speler speelt slecht
  • Speler rendeert niet door de tactiek van de tegenstander
  • Speler rendeert niet door wijziging van eigen tactiek
  • Speler wordt gespaard voor evt. volgende wedstrijd
  • Spelers op de bank zijn spelminuten beloofd

applauswissel

Publiekswissel

Een andere reden is de publiekswissel, dit wordt ook wel een applauswissel genoemd. Deze wissel wordt vaak in de laatste minuut toegepast. Er zijn een tweetalredenen om een publiekswissel of applauswissel toe te passen.

De eerste is dat de speler een transfer naar een andere club heeft gemaakt en (voorlopig) de laatste wedstrijd voor zijn huidige club heeft gespeeld. In dat geval kan de speler afscheid nemen van het publiek en een daverend applaus in ontvangst nemen.

Daarnaast krijgen spelers die een extreem goede wedstrijd hebben gespeeld weleens een publiekswissel. Denk bijvoorbeeld aan het moment wanneer de spits in een belangrijke en/of beladen wedstrijd een hattrick weet te scoren.

Waarom?

Een publiekswissel is meer voor de vorm dan dat het iets aan het spel toevoegt. Het geeft het publiek de kans om zijn bewondering te tonen.  Daarnaast is het voor de speler vaak een prachtig moment dit omdat hij of zij zich er op dat moment bewust van is dat het daverende applaus en prachtige gezang voor hem of haar bedoeld is.

Misschien vind je dit ook interessant?