Waarom zou ik tweebenig willen zijn?
Tweebenige spelers ervaren op trainingen en tijdens wedstrijden enorm veel voordelen van hun vaardigheden. Een aantal van deze voordelen hebben wij even op een rijtje gezet:
Onvoorspelbaarheid
Spelers die zowel met links als met rechts kunnen passen en schieten zijn onvoorspelbaarder. Aanvallers die altijd naar hun rechterbeen moeten kappen zijn na verloop van tijd makkelijk te verdedigen en middenvelder die altijd opendraaien naar hun linkerbeen zullen op den duur meer balverlies leiden omdat tegenstanders zich daarop gaan instellen.
Tijdwinst
Voor tweebenige spelers maakt het niet uit met welk been zij een pass verzenden. Spelers die alleen met hun linker- of rechtervoet kunnen passen zullen er met hun aanname altijd voor zorgen dat zij zo uitkomen. Vaak gebeurd dit onbewust. Omdat zij dit doen nemen zij de bal niet zo aan zodat zij hem zo snel mogelijk kunnen verplaatsen en verliezen zij dus in sommige gevallen tijd. Die tijd kan op sommige momenten cruciaal zijn omdat die er op dat moment simpelweg niet is.
Kansen benutten
In sommige gevallen kom je er als voetballer niet onderuit. De bal komt voor je chocoladebeen en je moet hem gebruiken, anders is de kans verkeken. Als je nooit getraind hebt om te schieten of een voorzet te geven met dit been dan gaat dat verkeerd en is de kans verloren. Heb jij wel geoefend op het balgevoel in jouw verkeerde been dan is de kans al een heel stuk groter dat jij deze kans benut.
Overzicht
Omdat tweebenige spelers meer tijd hebben omdat niet hoeven na te denken hoe zij een bal aannemen en verplaatsen kunnen zij in die gewonnen tijd hun omgeving scannen. Waar een niet tweebenige speler constant de bal in de gaten moet houden kunnen zij de ruimtes om hen heen analyseren en daar gebruik van maken.
Betere dribbel
Tweebenige spelers kunnen met beiden benen dribbelen en kunnen dus beter de bal in bezit houden, van richting veranderen en zijn sneller met de bal aan de voet dan speler die één van hun benen enkel en alleen gebruiken om te lopen.
Tweebenigheid trainen
Om je wat meer inzicht te geven hebben we een aantal simpele en praktische oefeningen voor je uitgezet.
Aannemen en spelen
Om jouw tweebenigheid te trainen ben je voor deze oefening niet veel ruimte nodig. Ga met een vriend of teamgenoot tegenover elkaar staan en speel de bal naar elkaar toe. Begin met twee keer raken. Goede been aannemen, verkeerde been spelen. Herhaal dit totdat dit volledig foutloos gaat. Als dit het geval is dan vergroot je de afstand of ga je over op één keer raken. Een stenen muur kan als goed alternatief dienen wanneer er niemand is om mee te voetballen.
Dribbelen
Dribbelen met je verkeerde been voelt in het begin erg onwennig voor veel voetballers. Om dit te oefenen kan je voor jezelf een aantal pionnen neerleggen waar jij omheen moet dribbelen met jouw verkeerde been. Om het jezelf moeilijk te maken kan je bij elke pion een actie uitvoeren. Bijvoorbeeld: Bij de eerste pion rol je drie keer met je verkeerde voet over de bal, bij pion twee maak je een kapbeweging, bij pion drie doe je een schaar, bij pion vier doe je een Zidane die je inzet met je verkeerde been enz.
Traptechniek
Wanneer jij het passen op kortere en iets grotere afstand met jouw verkeerde been onder de knie hebt ben je toe aan de volgende stap. Probeer nu lange ballen te geven met jouw mindere voet en concentreer je daarbij op de wreeftrap. Een goede oefening is om met 4 teamgenoten te gaan trainen. Splits jullie op in 2-tallen en speel een lange bal van het ene duo naar het andere. De speler die de bal ontvangt kaatst met de speler in zijn duo en geeft een lange bal naar het andere 2-tal. Hier gebeurt hetzelfde. Spelers wisselen constant door tussen ontvanger en kaatser. Elke balaanraking moet plaatsvinden met het verkeerde been.
Schieten
Als het gevoel in jouw mindere been steeds beter wordt is het tijd om te gaan leren afwerken met links en rechts. Schiet vanaf de penaltystip, zestienmetergebied en verder, oefen 1-op-1 situaties met de doelman en werk voorzetten binnen met jouw verkeerde been. Schiet zo hard mogelijk met de wreef en stuur ballen zo beheerst mogelijk de hoek in. Om het moeilijk voor jezelf te maken kan je een net met gaten in het doel hangen. Schiet de bal door deze gaten om punten te maken. Stop pas als je een vooraf afgesproken aantal punten hebt behaald.
Als jij al deze stappen hebt doorlopen zal jouw gevoel in jouw chocoladebeen snel verbeteren en ben jij binnenkort een tweebenige voetballer. Een goede tip is om tijdens reguliere ook te oefenen met jouw mindere been. Gebruik tijdens afwerkoefeningen of een positiespel veelvuldig jouw verkeerde been en zet grote sprongen in jouw ontwikkeling.