Wat is een stiftje?

Ben je een fanatiek sportliefhebber maar heb je geen idee wat ze bedoelen met een ‘stiftje’ binnen het voetbal? Wil je weten wat een stift is en hoe je deze uitvoert? In dit artikel gaan we daar verder op in!

stift in voetbal

De stift

De stift is een traptechniek waarbij je de voet onder de bal zet. En in plaats van dat je met je been vol door zwaait zorg je nu voor een subtiele voorwaartse beweging. Hierdoor zal de bal met een lichte boog voorwaarts verplaatst worden.

Technisch moeilijk

Binnen het voetbal is de stift een moeilijke handeling. Dit omdat er veel techniek en gevoel bij komt kijken. Het is ook niet voor niets dat technisch zeer begaafde voetballers als Bergkamp, Henry en Raul dit kunstje tot in perfectie beheersen.

Verschil tussen een lob en een stift

Zowel de lob als de stift is een bepaald soort traptechniek. Deze twee lijken erg veel op elkaar, zij het dat er toch een verschil is. Dit verschil is echter voornamelijk gevoelsmatig. Dit omdat er nooit is vastgelegd wat het exacte verschil is tussen een lob en een stift.

Over het algemeen wordt er over een lob gesproken zodra de bal in korte tijd vrij hoog van de grond komt. Een stift daarentegen gaat wat gelijkmatiger en heeft meer snelheid voorwaarts.

Stift met een penalty

Zodra een speler aanlegt voor een strafschop en ervoor kiest om deze met een stift het doel in te werken, dan wordt er gesproken van een ‘panenka’. Deze term komt voort uit de EK-finale van 1976 waar Tsjechië Slowakije de EK-finale tegen West-Duitsland speelde. Deze wedstrijd bleef in reguliere tijd onbeslist waardoor er een penalty serie volgde. Eén van die penaltynemers was Antonín Panenka. Die besloot om de bal met een stift het doel in te werken. Iets wat nog nooit eerder vertoond was. Vandaar dat dit type penalty naar hem vernoemd is.

Misschien vind je dit ook interessant?