Balbehandeling bij het basketbal verbeteren

Ben jij een fanatiek basketballer en wil je graag weten hoe jij je balbehandeling verbeterd? Wil jij je als basketballer graag ontwikkelen en de bal altijd onder controle hebben? In dit artikel nemen we een paar leuke oefeningen met je door.

balbehandeling basketbal

Stuiteren op enkelhoogte

Bij deze oefening zak je door je knieën en blijf je staan waar je staat. De bedoeling is om je hand heel laag bij de grond te houden en vanuit daar te stuiteren. Omdat je laag bij de grond bent stuitert de bal dus heel erg vaak en heel erg snel. Probeer dit vanuit stilstand eerst met je rechterhand en daarna met je linkerhand.

Zodra dit te makkelijk gaat kun je ervoor kiezen om de bal zijwaarts in beweging te brengen. Dat wil zeggen dat je nog steeds laag zit, je met één hand stuitert maar deze nu van de linker naar de rechterenkel beweegt.

Een andere variant is door de bal naar de achterkant van je lichaam te bewegen. Deze hoef je niet door te voeren tot je achter je rug bent. Het is voldoende om de bal voorbij de hak van je voet te stuiteren. Als je deze oefening goed uitvoert beweeg je de romp en de heupen automatisch mee naar de kant van de bal.

Stuiteren op kniehoogte

Deze oefening lijkt erg veel op de oefening van hierboven. Zij het dat je de bal nu niet op enkelhoogte laat stuiteren maar op kniehoogte. Het is belangrijk dat je een actieve houding aanneemt waarbij je door de knieën zakt. Vanuit daar laat je de bal stuiteren waarbij het de bedoeling is dat deze niet hoger komt dan de knieën

Stuiteren op schouderhoogte

Het stuiteren op schouderhoogte is hetzelfde als de oefeningen stuiteren op enkelhoogte en stuiteren op kniehoogte. Zij het dat de bal nu tot de schouder moet komen. Bij deze oefening neem je nog steeds dezelfde houding aan en is het de bedoeling dat je de bal met één hand in beweging brengt.

Uiteraard is het raadzaam om de oefening ook met de andere arm uit te voeren.

Recht, recht, zijwaarts

De volgende oefening is wat gevarieerder dan bovenstaande. Zij het dat de basis hetzelfde blijft. Je neemt dus nog steeds een actieve houding aan waarbij je iets door de knieën zakt. Vanuit daar voer je onderstaande oefening met één hand uit. In het voorbeeld gaan we uit van de rechterhand.

  • Je stuitert de bal met je rechterkant twee keer naar de grond
  • Vervolgens duw je de bal naar links om vervolgens de bal weer naar rechts te brengen
  • Eenmaal weer rechts stuiter je de bal weer twee keer naar de grond om vervolgens de oefening meerdere malen te herhalen

Handige basketbal oefeningen

Wil je meer gave basketbal oefeningen zien? Dan raden we aan om onderstaande video te bekijken. Deze video duurt 10 minuten en heeft heel veel verschillende oefeningen die bijdragen aan het verbeteren van je bal behandeling.

Goed beoordeelde producten

  • SportX Basketbal
  • Spalding Basketbal Kinderen 
  • Spalding Basketbal BBL TF1000

Misschien vind je dit ook interessant?