Tips voor het nemen van een penalty

Ben jij de strafschopnemer van het team en wil jij graag het nemen van penalty’s verbeteren? Wil je graag jouw team helpen door elke bal tegen de touwen te schieten? In dit artikel nemen we een aantal praktische tips met je door.

tips penalty nemen

Penalty nemen: verschillende manieren

Er zijn meerdere manieren om penalty’s te nemen. Om het overzichtelijk te houden delen we deze op in twee categorieën:

  • Vooraf hoek kiezen
  • Reageren op de keeper

Vooraf hoek kiezen

De eerste vorm is de meest gebruikte. In dat geval kies je een hoek en blijf je daarbij. Dus ongeacht wat de keeper doet. Het voordeel hiervan is dat jij je kunt focussen op hetgeen wat je doen moet. Het nadeel is echter dat als de bal iets te zacht geschoten wordt en keeper de juiste hoek in duikt, de kans dat je mist vrij groot is.

Reageren op de keeper

Een andere manier om een penalty te nemen is door te reageren op de keeper. Dat betekent dat je aanlegt, een aanloop neemt en pas op het laatste moment beslist waar je de bal heen schiet. Je beslissing is in dat geval afhankelijk van de keeper. Dat wil zeggen dat als je de keeper een stap naar links ziet maken, jij de bal rechts in het doel plaatst.

Een penalty op deze manier nemen is een zeer effectieve vorm. Zij het dat het ook heel erg lastig is. Want wat ga je doen als de keeper heel lang blijft staan?

hoe neem je een strafschop / penalty

Visualiseer

Deze tip is met name van toepassing op het moment dat je vooraf een hoek kiest. Het gaat erin dit geval om dat je visualiseert hoe die bal erin gaat. Focus je dus op de hoek en probeer nergens anders meer aan te denken. Het is wel belangrijk om niet te veel naar de hoek te kijken. Je zou daarmee kunnen verklappen in welke hoek je de bal gaat schieten.

Schiet zuiver en hard

Een bal die hard en zuiver de hoek in gaat is vrijwel onhoudbaar. Dit omdat het doel vrij groot is en de keeper nooit eerder bij de hoek is dan de bal. Het mooiste zou zijn dat je de bal snoeihard in de hoek schiet zonder dat dit ten koste gaat van de zuiverheid.

Sta recht voor de bal

Zodra je recht voor de bal staat en een rechte aanloop neemt is het voor een keeper heel lastig om in te schatten in welke hoek je schieten gaat. Hierdoor ben je minder voorspelbaar en is de kans dat de bal achter de doelman verdwijnt een stuk groter.

Bovenhoek en onderhoek

Zodra je de bal in de uiterste bovenhoek weet te schieten is de kans op een goal bijna 100%. Echter brengt dit ook wat risico’s met zich mee. Dit omdat je de bal wel heel precies moet raken. Doe je dit niet dan is de kans dat je naast, over of op ideale keepers hoogte schiet vrij groot. Het advies is dan ook dat je dit alleen probeert wanneer je er een goed gevoel bij hebt. Heb je dit niet? Schiet dan de bal hard en laag in de hoek.

penalty bovenhoek

Laat je niet gek maken

Een penalty nemen lijkt zo eenvoudig. Echter valt dat in een wedstrijd vies tegen. Dit omdat alle aandacht op jou is gevestigd.

De kunst is om je volledig af te sluiten en je te focussen om hetgeen wat je moet uitvoeren. Probeer daarbij een hele luchtige gedachte aan te houden. Denk bijvoorbeeld na over hoe simpel je de ballen er op een training inschiet. Hierdoor verminder je de druk, ga je de eenvoudig van het nemen van een penalty inzien en is de kans dat je raak schiet een stuk groter.

Misschien vind je dit ook interessant?