Wat is buitenspel?

Ben jij een voetballiefhebber en weet je niet zeker wat buitenspel is? Of ben je een jonge voetballer die voor het eerst met buitenspel te maken krijgt? In dit artikel leggen we op een eenvoudige manier uit wat buitenspel is.

buitenspel

Waarom is buitenspel ingevoerd?

Buitenspel is ingevoerd om te voorkomen dat er alleen maar een lange bal wordt gespeeld. Zodra er zonder buitenspel wordt gespeeld zou een team ervoor kunnen kiezen drie aanvallers bij de keeper neer te zetten. Zodra je als team vervolgens de bal verovert is het heel aanlokkelijk om de aanvallers met een poeier naar voren te bereiken. Iets waar het voetbalspel niet bepaald fraaier van wordt. Daarnaast wordt het speelveld uit elkaar getrokken. Dit komt omdat spelers in de maximale breedte en lengte van het veld gaan staan. Hierdoor ontstaan er veel ruimtes en wordt het spelen van voetbal een stuk makkelijker wordt, wat weer ten koste gaat van de uitdaging en van de amusementswaarde.

Wat gebeurt er door de buitenspelregel?

Of er nu met of zonder buitenspel wordt gespeeld het veld is op een paar meter na in principe even groot. Toch worden de ruimtes door de buitenspelregel een stuk kleiner. Dit komt omdat de achterste linie van de verdedigende partij een paar meter opschuift. Hiermee dwingt het de aanvallers van de aanvallende ploeg om een paar stappen terug te doen. Door dit gegeven bevindt het spel zich voornamelijk op het middenveld en is het voetbal, door de verkleinde ruimtes, een stuk moeilijker uit te voeren.

Waar moet je opletten?

De buitenspelregel klinkt heel erg moeilijk maar is in de basis erg eenvoudig. Zij het dat het voor grensrechters moeilijk waarneembaar is. Dit komt omdat er op meerdere zaken gelet moet worden, namelijk: op de man met de bal, de verdedigende linie van de verdedigende partij en op de voorste linie van de aanvallende partij.

Wanneer staat een speler buitenspel?

Je staat buitenspel als je dichterbij het doel van de tegenstander bent dan de bal en de voorlaatste verdediger. Nu hoor ik je bijna denken: “maar het gaat toch om de laatste tegenstander?” Het antwoord hierop is nee. Dit omdat de keeper van de tegenpartij officieel gezien de laatste tegenstander is.

Als je geen buitenspel wilt staan moet er op het moment van spelen dus minimaal twee verdedigers (doelman en laatste voetballende verdediger) tussen jou en het doel van de tegenstander bevinden.

buitenspel wat is het

Aanvullingen op de buitenspelregel

 • De doelman kan ook de voorlaatste tegenstander zijn
 • Zodra de aanvaller op gelijke hoogte met de voorlaatste verdediger staat, staat deze geen buitenspel
 • Je kunt met het hele lichaam buitenspel staan, uitgezonderd armen en handen
 • Buitenspel geldt alleen als je actief aan het spel deelneemt
 • Word je rechtstreeks aangespeeld uit een corner, doeltrap of inworp? Dan sta je geen buitenspel
 • De buitenspelregel vervalt wanneer je als aanvaller van je eigen speelhelft start
 • Je staat geen buitenspel op het moment dat je de bal van de tegenstander krijgt

Straf bij buitenspel

Zodra je buitenspel staat overtreed je de regels. De tegenstander mag heeft hier voordeel van en mag vervolgens een indirecte vrije trap nemen. Een indirecte vrije trap mag nooit rechtstreeks in de goal geschoten worden moet eerst door een andere speler worden aangeraakt.

Verder zijn er geen restricties of bestraffingen rondom de buitenspelregel. Hoe vaak je buitenspel staat maakt dus niet uit. Het is niet zo dat je na een x-aantal keer hier een kaart of tijdsstraf voor krijgt.

Relevante sportproducten

 • Grensrechtersvlaggen
 • Ik Jol (boek over scheidsrechter Dick Jol)
 • Niet zeiken, voetballen  
 • Adidas Scheidsrechter 14 Longsleeve 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport