Wat is buitenspel?

Ben jij een gepassioneerde voetballiefhebber die het spel tot in de puntjes wil begrijpen? Of ben je een jonge talentvolle voetballer die nieuwsgierig is naar de mysteries van buitenspel? Zoek niet verder! In dit boeiende artikel ontdek je op een eenvoudige en meeslepende manier de essentie van buitenspel. Bereid je voor op een heldere uitleg die je volledig zal bijbrengen wat buitenspel nu werkelijk betekent.

wat is buitenspel

Waarom is buitenspel ingevoerd?

Buitenspelregels zijn geïntroduceerd om te voorkomen dat het voetbalspel wordt gereduceerd tot alleen maar lange ballen. Stel je voor dat een team zonder buitenspelregels drie aanvallers vlak bij de tegenstander’s keeper zou plaatsen. Zodra ze de bal veroveren, zouden ze deze eenvoudig naar voren kunnen schieten om de aanvallers te bereiken. Dit zou het voetbalspel niet bepaald verfraaien. Bovendien zou het speelveld uit elkaar getrokken worden. Spelers zouden zich over de hele breedte en lengte van het veld verspreiden, waardoor er grote open ruimtes ontstaan. Hierdoor zou het spel veel gemakkelijker worden, wat ten koste gaat van de uitdaging en het vermaak van het spel.

Wat gebeurt er door de buitenspelregel?

Of er nu met of zonder buitenspel wordt gespeeld het veld is op een paar meter na in principe even groot. Toch worden de ruimtes door de buitenspelregel een stuk kleiner. Dit komt omdat de achterste linie van de verdedigende partij een paar meter opschuift. Hiermee dwingt het de aanvallers van de aanvallende ploeg om een paar stappen terug te doen. Door dit gegeven bevindt het spel zich voornamelijk op het middenveld en is het voetbal, door de verkleinde ruimtes, een stuk moeilijker uit te voeren.

Waar moet je opletten?

De buitenspelregel lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is de basis ervan heel eenvoudig. Het wordt echter een uitdaging voor grensrechters om het waar te nemen. Dit komt doordat ze op verschillende dingen moeten letten, namelijk: de speler met de bal, de verdedigende linie van het verdedigende team en de voorste linie van het aanvallende team.

Wanneer staat een speler buitenspel?

Een speler staat buitenspel wanneer hij zich dichter bij het doel van de tegenstander bevindt dan zowel de bal als de voorlaatste verdediger. Je zou kunnen denken: “Maar geldt de laatste verdediger dan niet?” Het antwoord is nee. Dit komt doordat de doelman van de tegenpartij officieel gezien als de laatste verdediger wordt beschouwd.

Om niet buitenspel te staan op het moment van spelen, moeten er dus minimaal twee verdedigers (de doelman en de laatste verdedigende veldspeler) tussen jou en het doel van de tegenstander staan.

Aanvullingen op de buitenspelregel

  • De doelman kan ook de voorlaatste tegenstander zijn, wat betekent dat er twee spelers (doelman en de laatste veldverdediger) tussen de aanvaller en het doel moeten zijn om geen buitenspel te staan.
  • Wanneer de aanvaller op gelijke hoogte staat met de voorlaatste verdediger, wordt dit niet als buitenspel beschouwd.
  • Je kunt buitenspel staan met je hele lichaam, behalve met je armen en handen.
  • Buitenspel is alleen van toepassing als je actief deelneemt aan het spel, zoals het spelen van de bal of het beïnvloeden van een tegenstander.
  • Als je rechtstreeks wordt aangespeeld uit een corner, doeltrap of inworp, sta je niet buitenspel.
  • De buitenspelregel vervalt wanneer je als aanvaller vanaf je eigen speelhelft start.
  • Op het moment dat je de bal van een tegenstander ontvangt, sta je niet buitenspel.

Straf bij buitenspel

Zodra je buitenspel staat overtreed je de regels. De tegenstander mag heeft hier voordeel van en mag vervolgens een indirecte vrije trap nemen. Een indirecte vrije trap mag nooit rechtstreeks in de goal geschoten worden moet eerst door een andere speler worden aangeraakt.

Verder zijn er geen restricties of bestraffingen rondom de buitenspelregel. Hoe vaak je buitenspel staat maakt dus niet uit. Het is niet zo dat je na een x-aantal keer hier een kaart of tijdsstraf voor krijgt.


Leestip

Wat is een buitenspelval? En hoe werkt het?