Wat is een buitenspelval?

Ben jij een voetballer of een liefhebber van de sport? Weet jij niet precies wat een buitenspelval is? In dit artikel leggen we uit wat een buitenspelval is en wanneer deze wordt toegepast.

Wat is buitenspelval

Wat is buitenspel

Voordat we het gaan hebben over de buitenspelval is het natuurlijk goed om even helder te hebben wat nou precies buitenspel is. Een speler staat buitenspel wanneer hij zich tussen het vijandige doel en de laatste verdediger van de tegenstander bevindt. Als hij op het moment van de pass naar hem toe in deze zone staat én de bal ontvangt dan zal de grensrechter vlaggen en de scheidsrechter fluiten. De keeper telt, zolang hij de achterste man van zijn ploeg blijft, niet mee in het buitenspelverhaal.

Nou zijn er enkele situaties waarbij het bovenstaande niet telt. Zo staat een speler niet buitenspel wanneer hij de bal van een tegenstander ontvangt, de bal vanuit een ingooi, doeltrap of hoekschop naar hem wordt gespeeld of als hij op eigen helft staat op het moment van spelen.

Wat is een buitenspelval?

Om tegenstander buitenspel te zetten makken sommige team gebruik van een buitenspelval. Dit houdt in dat de achterste linie van de verdedigende partij vlak voordat de tegenstanders een pass in de diepte spelen gezamenlijk vooruit stappen. Hierdoor komen een of meerdere aanvallers in buitenspelpositie te staan. Wanneer de pass alsnog gegeven wordt dan zal de scheidsrechter fluiten voor een overtreding. Wanneer de speler die de pass wil verzenden de buitenspelval net op tijd ziet, heeft hij nog de mogelijkheid tot een andere keuze. Buitenspelvallen zie je met enige regelmaat bij indirecte vrije trappen die richting het zestienmetergebied worden gespeeld.

Waarom een buitenspelval toepassen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een team om een buitenspelval toe te passen. Teams met weinig snelheid in hun achterhoede kunnen ervoor kiezen om de buitenspelval toe te passen om zo niet in sprintduels met de tegenstander terecht te komen. Bij standaardsituaties is een buitenspelval een goede verdedigingstactiek voor teams die weinig kopkracht hebben en niet in luchtduels verzeild willen raken.

Risico van een buitenspelval

Voor het hanteren van een goede buitenspelval is training nodig. Wanneer een buitenspelval namelijk te vroeg of te laat wordt ingezet is de kans groot dat het plan mislukt en de tegenstanders een grote kans gaan krijgen. Ook mag er bij een buitenspelval niemand verzaken. Één speler die even niet oplet en te laat meegaat met de rest van zijn achterhoede kan fataal zijn. Het is dus van belang dat iedereen op de hoogte is van hoe en wanneer de buitenspelval wordt toegepast.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport