Wat is buitenspel?
Voordat we het over de buitenspelval hebben, is het belangrijk om eerst duidelijk te maken wat buitenspel precies is. Een speler staat buitenspel wanneer hij zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de laatste verdediger op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld. Als hij op dat moment in deze zone staat én de bal ontvangt, dan zal de grensrechter vlaggen en de scheidsrechter fluiten voor buitenspel. De keeper wordt niet meegerekend, zolang hij de laatste man van zijn team is.
Er zijn echter situaties waarin dit niet geldt. Een speler staat bijvoorbeeld niet buitenspel wanneer hij de bal ontvangt van een tegenstander, of als de bal vanuit een ingooi, doeltrap of hoekschop naar hem wordt gespeeld. Ook staat een speler niet buitenspel als hij zich op zijn eigen helft bevindt op het moment dat de bal wordt gespeeld.
Wat is een buitenspelval?
Sommige teams maken gebruik van een buitenspelval om de tegenstander buitenspel te zetten. Dit houdt in dat de verdedigers vlak voordat de tegenstander een pass diep wil spelen, gezamenlijk naar voren stappen. Hierdoor komen één of meerdere aanvallers in buitenspelpositie te staan. Als de pass toch wordt gegeven, zal de scheidsrechter fluiten voor buitenspel. Echter, als de speler die de pass wil geven de buitenspelval op tijd doorziet, kan hij nog een andere keuze maken. Buitenspelvallen zie je regelmatig bij indirecte vrije trappen die in de richting van het zestienmetergebied worden gespeeld.
Waarom een buitenspelval toepassen?
Er zijn verschillende redenen waarom een team ervoor kan kiezen om een buitenspelval toe te passen. Teams met weinig snelheid in de verdediging gebruiken de buitenspelval vaak om te voorkomen dat ze in snelle sprintduels met de tegenstander belanden. Bij standaardsituaties, zoals vrije trappen of corners, kan de buitenspelval ook een effectieve verdedigingstactiek zijn voor teams die niet sterk zijn in luchtduels. Zo hoeven ze niet de strijd in de lucht aan te gaan, maar gebruiken ze een slimme tactiek om de tegenstander buitenspel te zetten.
Wat zijn de risico’s?
Het toepassen van een goede buitenspelval vereist veel oefening en coördinatie. Als de buitenspelval namelijk te vroeg of te laat wordt ingezet, is de kans groot dat het mislukt en de tegenstander een grote kans krijgt. Bovendien moet iedereen in de verdediging precies weten wat er van hen verwacht wordt. Als één speler niet goed oplet of te laat reageert, kan dat fataal zijn en krijgt de tegenstander vrij spel. Daarom is het cruciaal dat alle verdedigers op één lijn zitten en op het juiste moment handelen bij het uitvoeren van een buitenspelval.