Hoe groot is een voetbalveld?

Ben jij een fanatiek voetballiefhebber maar ben je niet op de hoogte van de afmetingen van een voetbalveld? Wil je graag weten hoe groot een voetbalveld exact is? Dan biedt dit artikel uitkomst.

Verschillende groottes

Het is lastig om te zeggen hoe groot een voetbalveld is. Dit omdat een voetbalveld niet één standaardafmeting heeft. Er wordt binnen de verschillende voetbalbonden namelijk gewerkt met minimale en maximale afmetingen. Daartussenin is iedereen vrij om het veld zo groot en zo klein te maken.

Bepaling FIFA

De internationale voetbalbond, de FIFA, heeft regels opgesteld over hoe groot een voetbalveld moet zijn. Er wordt hierbij rekening gehouden met een tweetal categorieën, namelijk: algemeen en internationale wedstrijden.

In de categorie algemeen moet een veld minimaal 45 meter breed en 90 meter lang zijn. De maximale afmetingen liggen op 90 meter breed en 120 meter lang.

Bij internationale wedstrijden worden er andere minimale en maximale afmetingen aangehouden.

Zo moet het veld tijdens een WK, EK, Europa League en Champions League minimaal 64 meter breed en maximaal 75 meter breed zijn. Daarnaast moet het veld minimaal 100 meter lang zijn. De maximale lengte van een voetbalveld bij internationale wedstrijden ligt op 110 meter.

Zij het dat de FIFA tijdens WK’s, EK’s en alle andere Europese wedstrijden een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor een veld van 68 meter breed en 105 meter lang. Echter is dit niet altijd mogelijk. Dit omdat sommige stadions vrij klein zijn waardoor een groter veld niet mogelijk is.

voetbalveld uefa

Veldregels van de UEFA

De Europese voetbalbond de UEFA heeft de stadions opgedeeld in 4 verschillende classificaties. Zij hebben bepaald dat belangrijke wedstrijden in stadions met classificatie 3 of 4 gespeeld moeten worden. Hierdoor worden bijvoorbeeld kwartfinales, halve finales en finales altijd op een veld gespeeld met dezelfde afmetingen. De afmetingen van het veld in een stadion met classificatie 3 of 4 zijn gelijk aan de voorkeursafmetingen van de FIFA. Dus dat wil zeggen: 68 meter breed en 105 meter lang.

Stadions die in classificatie 1 of 2 vallen moeten een veld van minimaal 64 meter breed hebben. De maximale breedte afmeting ligt op 68 meter. Daarnaast moet het veld minimaal 100 meter zijn. En mag het veld niet langer dan 105 meter zijn.

Hoe groot is een voetbalveld in Nederland?

De KNVB maakt onderscheid tussen amateurvoetbal en betaald voetbal. Zo is bepaald dat een betaald voetbalwedstrijd altijd op een veld wordt gespeeld die 68 meter breed en 105 meter lang is. Hierdoor kan er in elk stadion in Nederland een internationale wedstrijd worden afgelegd.

Amateurvereniging hebben wel de vrijheid om de grootte van het veld naar wens aan te passen. Zij het dat het veld minimaal 64 meter breed moet zijn en maximaal 69 meter breed mag zijn. Daarnaast moet het veld minimaal 100 meter lang zijn. En mag het niet langer dan 105 meter zijn.

voetbalveld afmeting

Hoeveel hectare is een voetbalveld?

Hoeveel hectare een voetbalveld is, is dus afhankelijk van de grootte van het veld. Als we de minimale en maximale afmetingen van de FIFA erbij pakken dan ligt deze tussen de 0,40 en 0,90 hectare.

Bij een Champions League, WK, EK of eredivisiewedstrijd is het veld standaard 0,71 hectare.

Hoeveel M2 is een voetbalveld?

Een professionele voetbalwedstrijd wordt over het algemeen gespeeld op een veld van 7.140 vierkante meter. We gaan dan uit van Europese wedstrijden en betaald voetbalwedstrijden in Nederland.

Misschien vind je dit ook interessant?