Wat zijn de exacte afmetingen van een voetbalveld?

Wil je praktische informatie over de afmetingen van een voetbalveld? In dit artikel vind je alle details die je nodig hebt. Ontdek de exacte afmetingen van een voetbalveld, of je nu een voetbalfan bent op de tribune of een speler op het veld. Krijg inzicht in de praktische aspecten van het spel en de ruimte waarin het zich afspeelt. Lees verder om alles te weten te komen over de afmetingen van een voetbalveld.

een voetbalveld van dichtbij

Verschillende groottes

Het is lastig om te zeggen hoe groot een voetbalveld is. Dit omdat een voetbalveld niet één standaardafmeting heeft. Er wordt binnen de verschillende voetbalbonden namelijk gewerkt met minimale en maximale afmetingen. Daartussenin is iedereen vrij om het veld zo groot en zo klein te maken.

Bepaling FIFA

De FIFA, de internationale voetbalbond, heeft regels opgesteld voor de afmetingen van voetbalvelden. Er zijn twee categorieën waarin ze deze regels onderverdelen: algemene wedstrijden en internationale wedstrijden.

Voor algemene wedstrijden moet een veld minimaal 45 meter breed en 90 meter lang zijn. De maximale afmetingen zijn 90 meter breed en 120 meter lang.

Bij internationale wedstrijden gelden andere minimale en maximale afmetingen. Voor WK’s, EK’s, de Europa League en de Champions League moet een veld minimaal 64 meter breed zijn en maximaal 75 meter breed. Daarnaast moet het veld minimaal 100 meter lang zijn, met een maximale lengte van 110 meter.

Hoewel de FIFA een voorkeur heeft uitgesproken voor een veld van 68 meter breed en 105 meter lang tijdens WK’s, EK’s en andere Europese wedstrijden, is dit niet altijd mogelijk. Sommige stadions zijn namelijk te klein om een groter veld te accommoderen.

voetbalveld vanaf de tribune

Foto genomen in stadion Old Trafford (Manchester United)

Veldregels van de UEFA

De UEFA, de Europese voetbalbond, heeft stadions ingedeeld in vier verschillende classificaties. Voor belangrijke wedstrijden, zoals kwartfinales, halve finales en finales, moeten stadions vallen onder classificatie 3 of 4. Deze stadions hanteren dezelfde afmetingen voor het veld, namelijk 68 meter breed en 105 meter lang, wat overeenkomt met de voorkeursafmetingen van de FIFA.

Stadions die vallen onder classificatie 1 of 2 moeten een veld hebben met een minimale breedte van 64 meter en een maximale breedte van 68 meter. Daarnaast moet het veld minimaal 100 meter lang zijn en mag het niet langer zijn dan 105 meter.

Hoe groot is een voetbalveld in Nederland?

De KNVB maakt onderscheid tussen amateurvoetbal en betaald voetbal. Zo is bepaald dat een betaald voetbalwedstrijd altijd op een veld wordt gespeeld die 68 meter breed en 105 meter lang is. Hierdoor kan er in elk stadion in Nederland een internationale wedstrijd worden afgelegd.

Amateurvereniging hebben wel de vrijheid om de grootte van het veld naar wens aan te passen. Zij het dat het veld minimaal 64 meter breed moet zijn en maximaal 69 meter breed mag zijn. Daarnaast moet het veld minimaal 100 meter lang zijn. En mag het niet langer dan 105 meter zijn.

voetbalveld afmeting

Hoeveel hectare is een voetbalveld?

De grootte van een voetbalveld wordt uitgedrukt in hectare en varieert afhankelijk van de afmetingen. Als we de minimale en maximale afmetingen van de FIFA bekijken, varieert een voetbalveld tussen de 0,40 en 0,90 hectare.

Bij belangrijke wedstrijden zoals de Champions League, het WK, het EK of eredivisiewedstrijden wordt standaard een veld van 0,71 hectare gebruikt. Dit is de gangbare grootte voor deze prestigieuze competities.

Hoeveel M2 is een voetbalveld?

Een voetbalveld heeft een oppervlakte van 7.140 vierkante meter. Dit komt overeen met 714.000 vierkante centimeter (cm²) en 7.140.000 vierkante millimeter (mm²).