De 14 beste voetbalboeken

Ben je als voetballiefhebber opzoek naar een goed boek? Wil je graag een voetbalboek lezen maar weet je niet welke? In dit artikel nemen we 14 spraakmakende voetbalboeken met je door.

voetbalboeken

Ik, Zlatan

Het boek Ik, Zlatan mag in de boekenkast van voetballiefhebbers niet ontbreken. Van het begin tot het eind vertelt de Zweed openhartig over zijn leven en zijn voetbalcarrière. Zijn kijk op het leven, ervaringen in het voetbal en prachtige anekdotes maakt het boek tot een absolute aanrader.

boek van zlatan

Basta

Van Basten is voor velen een absolute jeugdheld. De Nederlandse topvoetballer wiens carrière abrupt beëindigd werd vanwege een enkelblessure is in het verleden meerdere malen benaderd om zijn verhaal te doen. Altijd heeft hij dit afgehouden tot hij het gevoel had dat dit het moment was.

In het boek Basta laat van Basten zich niet onbetuigd. Zonder blad voor de mond vertelt hij over zijn leven en carrière.

boek van van basten

Gijp

Van der Gijp is een welbespraakt oud topvoetballer die wekelijks aanschuift bij het programma Voetbal Inside (tegenwoordig Veronica Inside). Zijn unieke kijk op het leven, zijn aanstekende lach, zijn ervaring in het voetbal en zijn prachtige gevoel voor humor maakt hem tot geliefd persoon bij vele kijkers.

Dit was voor schrijver Michel van Egmond reden om hem te benaderen voor het schrijven van het boek Gijp. Een boek dat door velen goed is aangeschreven, wat wel blijkt uit het winnen van de NS-publieksprijs.

boek van van der gijp

Geen genade

Andy van der Meijde, geboren in 1979 was een groot Nederlands voetbaltalent die met zijn successen bij Ajax, de transfer naar Italiaanse topclub Internazionale en meerdere interlands voor het Nederlands elftal op het punt stond om de Europese top te bereiken. Maar helaas verliep zijn carrière anders dan gepland.

Hier verteld van der Meijde openhartig over, werkelijk niets blijft onbesproken wat zorgt voor een uniek, prachtig en ontroerend kijkje in het leven van een voetballer.

Dit boek is voor iedere voetballiefhebber en niet voetballiefhebber een must to read.

boek van van der meijde

Van Arsenal naar de Bajes

Glenn Helder was een groot Nederlands voetbaltalent. Hij bereikte het Nederlands elftal en speelde o.a. voor Arsenal en Benfica. Hier verdiende hij enorm veel geld waar helaas weinig van over is gebleven. Het leven van Glenn Helder was in die tijd ook allesbehalve een feest. Zo had hij te maken met torenhoge schulden, sliep hij regelmatig in de auto, poogde hij tot zelfmoord en kwam hij 7 maanden lang in de gevangenis terecht.

In dit boek vertelt Glenn helder openhartig over zijn carrière, leven en ervaringen. Een fascinerend boek waar de mond regelmatig van openvalt.

boek glenn helder

Heart of a Lion

Depay is in Nederland een veelbesproken voetballer. Zijn gedrag en vertoning spreekt (terecht of onterecht) niet elke Nederlander aan. In het boek komen we meer te weten over de mens Memphis. Hij vertelt over zijn heftige, angstige en agressie volle jeugd. Ook gaat hij dieper in op de keuzes die hij maakt of gemaakt heeft.

Een kwetsbaar, krachtig en inspirerende biografie wat voor velen de beeldvorming over Memphis heeft doen veranderen.

boek van memphis

Vechtlust

Fernando Ricksen is een twaalfvoudig Nederlands International die actief was bij clubs als Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. De speler stond bekend om zijn harde werken en vechtersmentaliteit. Zijn toewijding binnen de lijnen maakte hem bij veel clubs tot een ware publiekslieveling.

Buiten de lijnen had hij echter moeite om zichzelf te beheersen. Meerdere malen kwam hij in aanraking met drank en drugs waardoor hij vaak in turbulente situaties terecht kwam. Dit alles wordt besproken in het boek vechtlust.

In het boek is niet meegenomen dat Ricksen na zijn carrière te maken kreeg met de verschrikkelijke spierziekte ALS. Een ziekte die hem helaas fataal werd.

In de zomer van 2020 komt het boek de ‘finale strijd’ uit, een boek die het verhaal over het leven met de ziekte ALS verteld.

boek van fernando ricksen

Herr Pep

Pep Guardiola is zonder meer één van de meest succesvolle voetbalcoaches aller tijden. In het boek Herr Pep is hij trainer van Bayern München. De Catalaan neemt je mee in zijn kijk op voetbal en op het trainerschap.

Het unieke aan dit boek is dat Marti Perarnau de auteur van het boek, van dichtbij het sterrenteam van Bayern München mocht volgen. Hij kreeg toegang tot trainingen, teambesprekingen en nog veel meer. Hierdoor kom je als lezer van het boek heel dicht bij het sterrenteam van Bayern München te staan.

boek van pep guardiola

Rotterdam Hooligan

Rotterdam Hooligan geeft je een kijk in het leven van Feyenoord Hooligan Youri Kievits. Het boek is een keihard en eerlijk boek waarin duidelijk wordt hoe ‘hoolies’ leven, denken, voelen en doen.

boek over rotterdam hooligans

Deal

Michel van Egmond, de schrijver van dit boek neemt je mee in de wereld van voetbalmakelaar Rob Jansen. Het boek geeft een uniek kijkje in hoe de voetbalwereld er achter de schermen ziet.

In het boek wordt duidelijk hoe deze gekke voetbalwereld in en elkaar zit en hoe miljoenentransfers tot stand komen.

boek deal van rob jansen

Dirk Kuyt

Kampioen worden met Feyenoord, dat was het doel van Dirk Kuyt op het moment dat hij terugkeerde bij Feyenoord. Niemand had daar vertrouwen in, maar hij wel. In boek krijg je meer te weten over het leven en de denkwijze van Dirk Kuyt. Hij vertelt over zijn ambitie, betrokkenheid, teleurstelling en doorzettingsvermogen.

Het boek is een absolute aanrader voor Feyenoord fans maar is ook leuk om te lezen voor voetbalfans van andere clubs.

boek dirk kuyt

De hand van Van Gaal

Op het WK 2014 werd het Nederlands Elftal kansloos geacht, toch behaalden de Oranje Leeuwen onder leiding van Louis van Gaal de bronzen medaille. Maar hoe is deze prestatie tot stand gekomen? In dit boek krijg je daar een goed beeld van. De denkwijze en werkwijze van de markante, eigenwijze en succesvolle voetbalcoach wordt helder beschreven.

boek van Van Gaal

Jongensdromen

Het seizoen 2018/2019 was voor veel Ajacieden een jaar om niet te vergeten. Ajax haalde de halve finale van de Champions League, won de nationale beker en werd landskampioen. Heel de wereld keek zijn ogen uit en bewonderde het magistrale aanvalsspel van de Amsterdammers.

In dit boek geeft schrijver Willem Vissers je de kans om het seizoen nogmaals te beleven.

boek jongensdromen van ajax