Wat bedoelen ze binnen het voetbal met aanspeelpunt?

Ben je een groot sportfanaat, kijk jij graag naar voetbal en hoor je commentatoren, experts en verslaggevers het hebben over een aanspeelpunt? Vraag jij je af wat een aanspeelpunt nou precies is en wat ze hiermee bedoelen? In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat een aanspeelpunt is!

Wat is een aanspeelpunt

Aanspeelpunt

Een aanspeelpunt is een medespeler die je altijd kunt inspelen. Hij of zij verliest heel weinig de bal waardoor je je kunt bijsluiten en onder de druk van de tegenstander vandaan kunt spelen. Een periode waarin je even onder druk staat is het perfecte moment om een aanspeelpunt in te spelen om even op adem te kunnen komen.

Een aanspeelpunt speelt in 9,9 van de 10 gevallen in de spits. Hierdoor kun je penibele situaties op eigenhelft in met één pass naar voren voorkomen. Dit omdat als de bal goed is en bij de spits terecht komt hij of zij niet van de bal te krijgen is. Je houdt hierdoor de bal in bezit, overbrugt in korte tijd ontzettend veel meters en speelt ineens op de helft van de tegenstander waardoor je aan aanvallen kunt denken.

Grote en sterke spelers

Aanspeelpunten zijn in veel gevallen grote en sterke spitsen die de functionele techniek goed beheersen. Voorbeelden daarvan Lewandowski, Zlatan Ibrahimovic, Luuk de Jong of Romelu Lukaku. Stuk voor stuk spelers die lang, sterk en balvast zijn. Zij dat er ook andere type aanspeelpunten zijn.

Zo speelt het Nederlands elftal met Memphis Depay, een speler die ontzettend technisch is, heel sterk maar niet zo lang. Hij geeft op een heel andere manier invulling aan de term aanspeelpunt dan de eerdergenoemde spitsen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Romelu Lukaku (@romelulukaku)

Tegen sterke tegenstanders

Aanspeelpunten zijn in vrijwel iedere speelstijl en tegen elke tegenstander ontzettend welkom. Zij het dat wanneer je tegen een betere tegenstander speelt het helemaal goed van pas komt. Dit omdat je dan weinig de bal hebt en veel op eigen helft verdedigd. Op het moment dat je dan eenmaal de bal hebt is het zaak om vliegensvlug onder de druk van de tegenstander weg te spelen. Met een targetman en pijlsnelle spelers daarom heen kun je daardoor ook van de betere tegenstanders winnen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport