Wat is een strafcorner?

Ben je benieuwd wat een strafcorner is? Vraag jij je af hoe een strafcorner ontstaat en wat de regels hiervan zijn? We nemen het in dit artikel met je door.

strafcorner

Wanneer een strafcorner?

Een strafcorner wordt ook wel een corner, korte hoekslag of strafhoekslag genoemd. De strafcorner wordt door een scheidsrechter toegekend wanneer er een overtreding in de cirkel wordt gemaakt of er zware overtreding achter de 23-meterlijn (buiten de cirkel) wordt begaan.

Hoe wordt een strafcorner genomen?

Een strafcorner wordt vanaf de achterlijn genomen. De plek van het nemen bevindt zich op minimaal 10 meter van het doel.

De aanvallende ploeg mag bij het toekennen zelf beslissen of zij de bal aan de linkerkant of aan de rechterkant willen nemen.

Op het moment dat de nemer de bal het veld in brengt moet het minimaal één voet op de grond staan. Deze voet moet zich buiten het veld bevinden. Hij of zij slaat of pusht de bal naar zijn of haar medespelers, deze staan aan de rand van de cirkel om de bal te stoppen en vervolgens in het doel werken.

wat is een strafcorner

Het verdedigen van een strafcorner

De verdedigende ploeg bij een strafcorner is verplicht om met vier veldspelers en een keeper op de achterlijn te staan. Vaak gaan deze spelers en de keeper in het doel staan. Zij mogen het veld pas betreden wanneer de strafcorner genomen is.

De overige spelers staan op de middenlijn of achter de middenlijn. Zij mogen hun teamgenoten pas een helpende hand bieden wanneer de strafcorner genomen is.

Voor de scheidsrechters is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de speelsters niet te snel uitlopen. Mocht een speler of speelster dit wel doen dan wordt de strafcorner overgenomen en dient de speler achter de middenlijn plaats te nemen. Hierdoor zijn er minder verdedigende spelers en is de kans dat de aanvallende ploeg scoort toegenomen.

Mocht de keeper te vroeg uitkomen dan mag de keeper blijven staan maar moet er wel een andere speler of speelster achter de middenlijn plaatsnemen.

Zodra er drie keer te vroeg uit wordt uitgelopen krijgt het aanvallende team een strafbal. Een strafbal wordt genomen vanaf de strafbalstip en is een 1 op 1 duel tussen de nemer van de aanvallende ploeg en de keeper van de verdedigende ploeg.

Wanneer is het een doelpunt?

Bij hockey is er gescoord wanneer de bal de doellijn is gepasseerd. Alleen bij een strafcorner zit dat iets anders. Zo geldt het doelpunt pas wanneer de bal buiten de cirkel is geweest. Daarnaast mag de eerste bal niet hoog op doel geslagen worden. De plank maakt hierin het onderscheid.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport