Warming-up voetbal jeugd & senioren met bal

Om blessures te voorkomen is het goed om de spieren warm te maken voordat je begint aan een training of wedstrijd. Omdat warming-ups vaak neerkomen op saaie loopjes hebben wij een aantal leuke alternatieven voor het jeugd- en seniorenvoetbal bedacht.

Warming-up jeugdvoetbal

Warming-ups zijn voor jeugdspelers minder belangrijk dan voor volwassenen. De soepelere en kortere spieren van jeugdvoetballers zijn snel warm. Het is zonde van de kostbare trainingstijd om jeugdspelers minuten lang te laten warmlopen. Het is beter om de training te beginnen met een leuke, speels oefening met bal. Zo begint de training op een leuke manier en is de hartslag van de spelers op het gewenste niveau.

Warming-up oefeningen jeugd:

  • Deel het team door de helft. De ene helft gaat op een rijtje op de zijlijn staan en houdt 2 meter afstand van elkaar. De spelers op de zijlijn worden verder speler A genoemd. De andere spelers kiezen een teamgenoot uit en gaan daar recht tegenover staan in het veld. De afstand tussen de spelers is ongeveer 5-10 meter De spelers die in het veld staan heten vanaf nu speler B. Speler A dribbelt met een bal op speler B af. Speler B jogt achteruit en zorgt er zo voor dat de afstand tussen de spelers even groot blijft. Speler A en B kaatsen de bal, afwisselend met links en rechts, tijdens het lopen naar elkaar. Als de spelers halverwege het veld komen keren zij weer om en is speler A degene die achteruit jogt.

warming-up met bal

  • Maak van het team twee groepen. Beide groepen gaan in een rijtje achter elkaar staan en kijken, recht tegenover de andere groep. De bal ligt bij de spelers van groep A. De voorste speelt de bal naar de voorste persoon van de spelers van B en sprint vervolgens naar hun en sluit bij hun in de rij aan. De voorste van speler B neemt de bal aan en doet hetzelfde. Zo gaat dit enkele tijd door. Om moeilijkheden aan te brengen moeten spelers na verloop van tijd aannemen en passen met hun verkeerde been.

warming-up jeugdvoetbal

Warming-up senioren

Voor (oudere) senioren zijn warming-ups belangrijker. Spieren zijn stijver en langer waardoor het langer duurt voordat zij goed doorbloed zijn. Ook krijgen senioren sneller spierpijn. Dit kan worden voorkomen met een goede warming-up. Senioren moeten dus meer tijd in hun warming-up steken, maar dat betekent niet dat zij op een rijtje naar de overkant van het veld moeten rennen terwijl ze knieheffen en hakken-billen uitvoeren.

Warming-up oefeningen senioren:

  • Maak groepjes van drie. Zet de spelers in een rij en geef speler A de bal. Hij speelt de speler in het midden aan en beweegt vervolgens zijwaarts tussen de twee pionnen die tussen hem in staat. Speler B in het midden ontvangt de bal, draait open dribbelt in de richting van speler C en speelt hem aan. Speler C beweegt intussen al zijwaarts tussen de twee pionnen en kaatst de bal terug. Speler B draait weer open, speelt de bal naar de nog altijd zijwaarts bewegend speler A en blijft dit enige tijd doen. Na een aantal herhalingen wordt er van positie gewisseld.

warming-up oefening
Na deze warming-up oefeningen kan goed rek- en strekwerk de spieren helemaal gereed maken voor een goede training.

Relevante producten

  • Agility Sports Loopladder 4 meter 
  • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
  • Nijdam Slalompionnen 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport