Waar moet je op letten als je een wedge koopt?

Een veelvoorkomende term in de tee box is ‘grip it en rip it’, of te wel; knallen die bal en meters overbruggen. Maar om de bal dicht bij de pin te laten landen voor een makkelijke putt is wel degelijk nauwkeurigheid en een goede touch nodig. Als je naar professionele golfers op de driving range kijkt zul je zien dat ze veelal met wegdes golfen. Het verbeteren van het korte spel is namelijk heel belangrijk om een lagere score op de baan te bewerkstelligen.

wedge kopen

In dit artikel kun je lezen over golf wedges, hier bestaan vier soorten van. Om de juiste golf wedge te kopen is het belangrijk om te bepalen voor welke situatie op de baan je de wedge wilt aanschaffen.

Vier soorten golf wedges

De verschillende categorieën waarin je golf wedges kunt aanschaffen zijn gap wedge, zand wedge en lob wedge. De wedge die het meest gebruikt wordt is de pitching wedge. Wanneer je een set irons aanschaft dan wordt deze in de meeste gevallen meegeleverd. De andere drie soorten worden afzonderlijk verkocht.

Pitching wedge

Met een pitching wedge heb je een loft bereik van 44 tot 49 graden. We noemden het al; deze wedge wordt meestal verkocht in een golf-set. De pitching wedge is ontworpen om de bal hoog te lucht in te krijgen. Als een gemiddelde golfer de bal goed raakt met de pitching wedge dan kan hij of zij zo’n 100 meter overbruggen met de bal. De pitching wedge is de belangrijkste wedge om mee om te leren gaan. Heb je de techniek van deze wedge goed onder de knie? Dan kun je jouw spel verbeteren door de andere drie typen wedges aan te schaffen.

Gap wedge

De gap wedge biedt je een mogelijk loft bereik van 50 tot 54 graden. Deze wedge zit wat club betreft tussen de pitching en zand wedge in. Het grote voordeel van de gap wedge is dat je met je normale swing zo’n 80 tot 100 meter tot de pin kunt overbruggen.

Zand wedge

De zand wedge is een zeer specifieke wedge met een loft bereik van 54 tot 58 graden. Het is speciaal ontworpen om je bal uit zand of hoog gras te krijgen. Om dit te kunnen doen heeft het een zwaarder clubhead. De loft zorgt ervoor dat de bal snel de lucht in zal gaan, bovendien wordt een spinnende bal voorkomen. Hierdoor zal de bal niet onmiddellijk wegrollen wanneer het de green bereikt. Ook met een zand wedge kun je zo’n 100 meter overbruggen.

Lob wedge

De naam zegt het al, de lob wedge tilt de bal zeer hoog de lucht in, het heeft een loft bereik tussen 59 en 65 graden. Deze wedge is populair geworden door de professioneel golfer Phil Mickelson. Wil je zorgen voor een zachte landing op de green zodat de bal snel stil zal liggen? Of moet je een obstakel tussen jou en de green overbruggen zoals een bosschage? Dan is de lob wedge de uitgekozen club om te gebruiken.

Misschien interessant?

golfclubs