Waarom zou ik spelers cognitief trainen
Spelers met een hoge spelintelligentie en goede cognitieve vaardigheden kunnen beter anticiperen op de steeds veranderde situaties op het voetbalveld. Voetbalintelligente spelers kunnen het verschil maken dankzij hun goede tijd- en ruimtebesef. Dit onderdeel is tegenwoordig cruciaal in het moderne en snelle voetbal. Sneller denken en slimmer bewegen over het veld zorgt voor beter voetbal en goede resultaten.
Waarnemen
Cognitief trainen begint met waarnemen. Je kan pas handelen naar je omgeving als je weet wat er om je heen gebeurt. Jouw waarnemende vermogen is erg belangrijk. Denk hier dus over na. Op het moment dat de tegenstander de bal heeft moet jij je niet alleen focussen op de bal. Analyseer de omgeving, kijk waar tegenstander lopen en hoe jouw teamgenoten staan opgesteld. Heb jij zelf de bal? Dwing jezelf om je hoog omhoog te houden terwijl je met de bal loopt. Dit vergroot jouw waarnemend vermogen enorm.
Hoe moet je trainen om cognitief te verbeteren?
Tijdens voetbaltrainingen worden vaak oefeningen gedaan waarin spelers veel moeten herhalen. Veel herhalen kan goed zijn, maar draagt niet bij aan de cognitieve ontwikkeling van een speler. Om spelers cognitief te trainen is het belangrijk om veel veranderingen aan te brengen tijdens de training. Dit kan tijdens een positiespel waarbij ruimtes en regels vaak veranderen.
Jezelf cognitief trainen
Naast cognitief trainen op de teamtrainingen kan jij zelf ook trainen om jouw cognitieve vaardigheden te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Ben je voor training of thuis aan het hooghouden? Probeer ondertussen een aantal rekentafels of landen in Zuid-Amerika hardop te zeggen. Blijf hooghouden en noem alles op wat je weet.
- Tijdens een positiespel telkens de naam van de ontvanger roepen voordat je de bal naar hem speelt.
- Dribbel oefeningen uitvoeren waarbij je ondertussen een tennisbal moet vangen en teruggooien
Julian Nagelsman
Een van de grootste en bekendste trainers op het gebied van cognitief trainen is de Duitse oefenmeester Julian Nagelsman. De Duitser is als jonge trainer bekend geworden bij Hoffenheim en RB Leipzig en steekt veel tijd van zijn trainingen in het verbeteren van de cognitieve vaardigheden van zijn spelers. Hieronder staat een positiespel waarmee de Duitser zijn spelers cognitief traint en dwingt na te denken.
In dit positiespel staan twee velden naast elkaar. In beide velden wordt gespeeld met 6 tegen 6 plus 2 neutrale spelers. De 6-tallen zijn opgedeeld in drie 2-tallen, die ieder weer met hun eigen kleur hesje spelen. En bij iedere kleur hesje hoort een bepaalde regel. Bijvoorbeeld dat je de bal twee keer moet raken, of dat je alleen met rechts mag passen. En telkens wanneer één van de spelers van een tweetal een fout maakt, dan verplaatst het tweetal naar het andere positiespel, waar dan weer andere regels gelden. Ze moeten zich dan aanpassen aan de nieuwe situatie.
Een leuk feit over Nagelsman is dat hij zijn spelers tijdens trainingen en wedstrijden niet stimuleert om de bal één keer te raken. De Duitser is van mening dat het niet altijd loont om de bal maar één keer te raken: ‘’Eén keer raken is moeilijk. Het is snel, maar leidt ook vaak tot balverlies. Zo gaan kansen verloren en is het is onnodig. Als je aanvallen op video terugkijkt, is het maar zelden vertragend als je de bal eerst controleert en dan passt. Ik verbied het niet, maar twee of drie keer raken is meestal beter.”
Ben jij geïnteresseerd in de Duitser en wil je meer weten over zijn carrière en voetbalvisie? Bekijk dan de volgende video van Voetbal International: