Enkelblessure
Het draaien, keren, landen, sprinten en remmen zorgt dat lichaam veel te verduren heeft. Dat is met name goed te zien rondom de enkels. Zeker het korte draaien of plots van richting veranderen zorgt voor veel lichaamsbelasting. Dat gaat in veel gevallen goed maar het kan gebeuren dat je lichaam de bewegingen niet op kan vangen waardoor er een blessure ontstaat.
Typische enkelblessures zijn verzwikkingen en gescheurde enkelbanden. De blessure ontstaat door onverwachtse en scherpe bewegingen of door een misstap die ervoor zorgt dat je verkeerd uitkomt.
Om dergelijke blessures te voorkomen is het belangrijk om goede hockey schoenen te dragen. Hockey schoenen zijn gemaakt om mee te hockeyen en zijn daarom erg stabiel. Deze stabiliteit kan je helpen bij het voorkomen van enkelblessures.
Ook het dragen van braces zorgt voor de nodige stabiliteit. Aan te raden is om deze alleen te gebruiken wanneer je een dergelijke blessure hebt gehad. Hierdoor geef je de spieren en banden de kans om aan te sterken. Zodra ze weer sterk genoeg zijn is het slim om weer zonder enkelbrace te spelen. Dit vanwege het feit dat je de spieren en banden niet teveel moet ontlasten, ze worden daar doorgaans lui van waardoor ze nooit de originele sterkte zullen aannemen.
Knieblessure
Vrijwel alle hockeyblessures ontstaan op dezelfde manier. Zo is de oorzaak van een knieblessure goed te vergelijken met de oorzaak van een enkelblessure. Vaak komt deze voort door verdraaiing waardoor de kruisbanden en het weefsel van de meniscus beschadigd kan raken.
Knieblessures zijn er in lichte vorm maar ook in zware vorm. Zo kun je een lichte verdraaiing oplopen die door rust en tijd te verhelpen is. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de kruisbanden scheuren.
Als we het hebben over het voorkomen van knieblessures is het belangrijk om goede hockeyschoenen te dragen. Goede hockeyschoenen bieden stabiliteit en demping waardoor de knie minder klappen hoeft op te vangen.
Ook kun je ervoor kiezen om een knieband om te doen. Dat is met name aan te raden na een knieblessure. Toch willen we adviseren om deze na verloop van tijd af te doen. Hierdoor voorkom je dat de spieren ‘lui’ worden. In principe daag je de spieren en banden uit en geef je ze de kans om sterker te worden.
Hamstring en liesblessures
Hockey is een vrij explosieve sport. Zodra je vanuit stilstand ineens volle bak gaat sprinten daag je de spieren enorm uit. Dat gaat heel vaak goed. Maar het kan gebeuren dat het te explosief of te onverwachts is. Zodra dit het geval is krijg je te maken met spierblessures. In het geval van springen voel je dat vaak aan je hamstring of lies. Om de kans op dit type blessure kleiner te maken is het belangrijk om een goede warming-up te doen en de spier sterk te maken/te houden.
Kneuzingen en botsingen
Bij hockey is de kans groot dat je een keer een bal tegen het lijf krijgt, een knal krijgt van iemand zijn stick of iemand tegen je op botst. Al deze aanrakingen kunnen voor vervelende kneuzingen en blauwe plekken zorgen. Dit type blessure is doorgaans niet ernstig maar wel knap vervelend. Dit omdat het op het moment zelf vaak echt even pijn doet. Daarnaast kun je er dagenlang last van vinden.
Daarom is het goed om jezelf hiertegen te beschermen. Dit kan door hockeyhandschoenen te dragen of scheenbeschermers (verplicht) te dragen.
Gezicht en mond
We wilden deze categorie toch even apart uitlichten. Met hockey loop je de kans dat je die harde bal in je gezicht krijgt. Ook kan het gebeuren dat iemand zijn stick te ver door zwaait waardoor die in je gezicht terecht komt. Dit ziet er vaak heel vervelend uit en doet op het moment zelf knap veel pijn.
Aan dit type blessure kun je vrij weinig doen. In die zin, dat het je kan overkomen. Om de pijn en het letsel tot het minimum te beperken raden we aan om een hockeybitje in te doen. Deze beschermt je tanden en mond tegen de harde klap.