Voetbaltrucjes voor de jeugd

Als jonge voetballer kan jij niet vroeg genoeg beginnen met het verbeteren van jouw techniek. Om jouw balbehandeling te perfectioneren is het goed om te oefenen op trucjes. Deze trucjes kunnen jou in de wedstrijd helpen om tegenstanders te passeren.

Om voetbaltrucjes te oefenen heb je enkel een goede bal en een grasveldje nodig. Neem pionnen mee en zet een veldje uit. Doe zoveel mogelijk trucjes achter elkaar, houdt de bal onder controle en wees je constant bewust van waar jij je bevind in het uitgezette veld.

voetbaltrucjes jeugdvoetbal

De ‘Zidane’

Dit is misschien wel een van de meest bekende trucjes. De actie is niet verzonnen naar Zinedine Zidane, maar wel vernoemd naar de voormalig superster van onder andere Juventus en Real Madrid. Dit komt omdat hij de beweging vaak deed tijdens wedstrijden en dit op een zeer elegante wijze deed. De beweging gaat als volgt:

 1. Speel de bal voor je uit
 2. Plaats je linkervoet op de bal
 3. Draai met jouw lichaam rechtsom en neem de bal over met jouw rechtervoet
 4. Als dit is gelukt kan je vervolgens wegsnellen bij jouw tegenstander

Uiteraard kan de oefening ook de andere kant op. Dan plaats je jouw rechtervoet op de bal en neem je de bal met jouw linkerbeen over. Weinig voetballers kunnen deze beweging beide kanten op. Door hierop te oefenen wordt jij zeer onvoorspelbaar in jouw dribbels.

De schaar

Een bijna klassieke beweging in de voetbalsport is de schaar. De beweging is niet heel moeilijk, maar bereikt vaak zijn doel. Stap met jouw linker of rechterbeen over de bal heen en tik de bal met jouw andere been de andere kant op. Doe dit zo snel mogelijk en passeer op die manier jouw tegenstander. Om de tegenstander te verwarren kan je variëren tussen één, twee of drie overstappen voordat je hun jouw rugnummer laat zien terwijl je bij ze wegrent met de bal aan je voeten.

schaar oefenen

De Akka

Deze truc is bekend geworden door Braziliaans balkunstenaar Ronaldinho die zijn beste tijd doormaakte bij FC Barcelona. De truc zet tegenstanders op het verkeerde been en verschaft jou de ruimte om hen te passeren. Hoe de truc gaat?

 1. Dribbel met de bal aan je voet op je tegenstander af
 2. Wanneer je dichtbij jouw tegenstander bent speel je de bal met de buitenkant van jouw voet naar buiten
 3. Wanneer de bal naar buiten rolt speel je de bal direct met de binnenkant van jouw voet de ander kant op. Zorg ervoor dat dit in één vloeiende beweging gebeurt.
 4. Wanneer de bal weer van richting verandert zal jouw tegenstander verrast zijn en op het verkeerde been staan, dribbel nu bij hem weg

Around the world

Een oefening waarmee jij jouw balgevoel sterk verbetert is de ‘Around the World’. Deze truc kan je uitvoeren tijdens het hooghouden. De bedoeling is dat je tijdens het hooghouden de bal met de buitenkant van jouw schoen omhoog speelt en vervolgens met diezelfde voet een rondje om de bal draait. Als je dit rondje voltooid hebt vang je de bal weer op voordat hij de grond raakt en ga je verder met hooghouden. Als dit lukt kan je proberen om meer ‘Around the Worlds’ achter elkaar te maken.

Relevante producten

 • Agility Sports Loopladder 4 meter 
 • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
 • Nijdam Slalompionnen 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport