Wat is een condor in de golfsport?

Ben jij een beginnend golfspeler of kijk je met veel plezier wel eens een golfwedstrijd? Hoor jij andere golfers, trainers, commentatoren of andere mensen wel eens spreken over een condor? Het kan zijn dat je nog nooit van een condor had gehoord, omdat dit niet vaak voor komt. Een condor zegt iets over het aantal slagen dat een speler nodig heeft voor het voltooien van een hole. Bent u benieuwd naar wat een condor is? In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

condor

Wat is par?

Elke golfhole is voorzien van een par. Een par zegt iets over het aantal slagen waarin een gemiddelde speler de bal vanaf het startpunt in het golfputje moet kunnen krijgen. Een par wordt als volgt berekent: Men berekent naar aanleiding van de lengte en moeilijkheidsgraad in hoeveel slagen een speler de bal op de green zou kunnen krijgen en telt hier twee bij op. Dit omdat een gemiddelde golfspeler nooit meer dan twee slagen op de green nodig zou moeten hebben om de bal in het putje te krijgen. Een par is hierdoor dus altijd drie of meer. De meeste golfholes zijn 3-, 4- of 5-par. Maar 6- en 7-par golfbanen zijn ook mogelijk. De langste baan ter wereld ligt in Zuid-Korea, is ruim 1.000 meter lang en is een 7-par golfhole.

Wat is condor?

Wanneer een speler het aantal slagen dat de par aangeeft ook daadwerkelijk gebruikt om een hol te voltooien dat heet zijn score ook par. Voor elke slag meer of minder is een speciale term. Een condor staat voor maar liefst 4 slagen minder dan par. Dit is alleen mogelijk op 6- en 7-par holes en komt daardoor niet zo vaak voor. Wanneer een speler drie slagen onder par zit dan noemen we dit een albatros of double eagle. Een gewone eagle staat voor twee slagen minder dan par. Met een birdie wordt één slag minder dan par bedoelt. Wat ook kan is dat een speler de bal in één slag in het putje speelt. Dit noemen we een hole-in-one. Deze komen het vaakst voor op 3-par banen.

Scores slechter dan par

Maar natuurlijk kan een speler ook meer slagen dan par nodig hebben om een hole te voltooien. Wanneer dit één slag is heet dit een bogey. Double en triple bogey staan voor twee of drie slagen meer dan par. Vanaf vier slagen meer dan par wordt de term bogey doorgaans niet meer gebruikt en zegt met ‘4 over par’.

Misschien interessant?

golfclubs