Het verbeteren van je voetbalconditie

Voetbalwedstrijden zijn eigenlijk één grote interval. Om ervoor te zorgen dat jij genoeg energie hebt om tijdens deze wedstrijden alles te geven moet je een goede conditie hebben. Deze goede conditie krijg je door te trainen. De effectiefste conditieoefeningen hebben we op een rijtje gezet.

conditie verbeteren voetballers

Waarom zou ik mijn conditie willen verbeteren?

Zoals gezegd zijn voetbalwedstrijden één grote interval. Zo kan je het ene moment op je dooie akkertje jezelf klaarmaken voor een corner terwijl je tien seconden later alle zeilen moet bijzetten in een sprint bij de tegenval. Om ervoor te zorgen dat jij in het laatste kwart, of zelfs al eerder, van de wedstrijd niet staat te snakken naar zuurstof, maar er nog een aantal sprints en versnelling uit kan persen heb jij een goede intervalconditie nodig. Helaas krijg je die niet zomaar en zal je hiervoor moeten trainen. Lees hieronder hoe je dit het best kan doen.

Sprintoefeningen

Een effectieve manier van het trainen van jouw intervalconditie is door sprintoefeningen te doen. Dit kan op elk willekeurig grasveld of stuk grond waarbij je flink wat ruimte hebt. Zorg wel dat je een vlakke ondergrond hebt zodat je niet je enkel kan verzwikken of kan struikelen. De sprintoefeningen kan je naar eigen invulling voltooien, wel is het belangrijk dat je ongeveer een klein kwartier bezig bent met jouw oefeningen. Ter inspiratie geven we je een voorbeeld:

  • Zet een vierkant uit van 30 bij 15 meter.
  • Loop een aantal keer in een rustige looppas om het vierkant als warming-up.
  • Begin nu met sprinten: Sprint bij de lange zijdes op 80-100% van jouw sprintcapaciteit en hanteer een looppas bij de korte zijdes. Dit kan je ook omdraaien.
  • Mocht het kunnen kan je proberen om twee á drie zijdes sprinten te voltooien. Zorg ervoor dat je tussen je sprints genoeg rust pakt tijdens een looppas.

voetbalconditie verbeteren

High Intensity Interval Trainingen (HIIT)

High Intensity Interval Trainingen zijn erg populair en zorgen ervoor dat jij in 20 tot 30 minuten een pittige training uitvoert waarbij je constant met een hoge hartslag traint. Bij de oefeningen maak je voornamelijk gebruik van jouw eigen lichaamsgewicht. Op YouTube zijn talloze voorbeeldtrainingen te vinden. Een aanrader om eens op te zoeken.

Zwemmen

Ook zwemmen heeft een goede bijdrage aan het verbeteren van jouw conditie. Daarnaast zit er aan zwemmen nog een ander groot voordeel. Je gebruikt in het water namelijk vrijwel alle spieren in jouw lichaam en dus train je naast jouw conditie bijvoorbeeld ook jouw spierkracht en lenigheid. Zorg ervoor dat je tijdens het zwemmen fanatiek aan het baantjes trekken bent. Probeer je snelheid hoog te houden en blijf in de juiste houding. Je zal in korte tijd veel calorieën verbanden en al snel voelen hoe erg je jouw spieren gebruikt.

728x90

Heuvellopen

Nog een goede manier van het trainen van een ijzersterke conditie is heuvel lopen. Nu zijn we in Nederland niet gezegend met vele heuvels, dus moeten we het hierbij vooral doen met bruggen, viaducten of trappen. Ren afhankelijk van de hoogte/grootte in een stevig tempo over de helling. Hiervan krijg je enorm sterke beenspieren en gaat jouw conditie met sprongen vooruit.

Relevante producten

  • Agility Sports Loopladder 4 meter 
  • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
  • Nijdam Slalompionnen 
  • Het ontwikkelen van techniek

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport