Onderhoud van een voetbal: hoe verleng je de levensduur?

Vraag jij je af hoe je de levensduur van een voetbal kan verlengen? Wil je weten hoe je een bal onderhoud en zoek je hiervoor een aantal praktische tips? In dit artikel nemen wij ze met je door.

voetbal onderhouden

Het opbergen van de bal

Het opbergen van een bal is een belangrijk punt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je opbergplek altijd droog en op kamertemperatuur is. Hiermee heeft de bal het minst te leiden en voorkom je o.a. uitdroging.

Mocht je het helemaal goed willen aanpakken laat dan wat lucht uit de bal lopen. Hierdoor staat er minder druk op de naden waardoor de bal langer meegaat.

Lucht uit de bal laten lopen is relatief eenvoudig. Dit doe je door een ballen naald in het ventiel te stoppen. Als je deze er ver genoeg indrukt dan hoor en voel je direct dat er lucht uit bal ontsnapt.

  • Aanbevolen: Rucanor ballen naald 

Bal schoonhouden

Het is belangrijk dat je de bal schoonhoudt. Dit omdat viezigheid op ten duur in de buitenbal gaat zitten. Dat wil zeggen dat je deze na verloop van tijd niet tot amper schoon krijgt. Daarom is het advies om na gebruik de bal met een vochtige doek te reinigen.

Olie in het ventiel

Het ventiel is een belangrijk onderdeel van de bal. Daarom is het goed om deze wat extra aandacht te geven. Dit kan door ventielolie in het ventiel te druppelen. Hierdoor bescherm je het ventiel waardoor deze langer mee kan.

hoe doe je langer met een voetbal

Zorg dat er voldoende lucht in zit

Er zijn twee soorten binnenballen. De één is de butyl binnenbal en de ander is de latex binnenbal. Het verschil tussen deze twee binnenballen zit ‘m in de kwaliteit. Zo loopt een latex binnenbal veel eerder leeg dan een butyl binnenbal. Om ervoor te zorgen dat de ballen het langst goed blijven is het belangrijk dat je de ballen op spanning houdt. Dat wil zeggen dat je ze goed opgepompt moet houden. Hierdoor blijft de bal mooi van vorm en komt er geen vocht tussen de naden. Mocht je een bal hebben met een latex binnenbal dan zal je de bal wat vaker moeten oppompen dan wanneer je in het bezit bent van een butyl binnenbal.

  • Erima Ballenpomp met drukmeter
  • Rucanor Elektrische Ballenpomp Zwart 

Oppompen van de bal

Zodra je de bal oppompt zijn er een tweetal zaken heel belangrijk. Eén daarvan is dat je de bal niet te hard oppompt. Hierdoor komt er heel veel druk op de naden en op de binnenbal te staan. Mocht je niet weten hoe hard een bal opgepompt moet worden dan is het raadzaam om te kijken naar een ballenpomp met drukmeter.

Daarnaast is het van belang dat je de ballen naald  ietwat nat of vettig maakt. Hierdoor hoef je minder te forceren en blijft het ventiel langer goed.

Misschien vind je dit ook interessant?