De nummer 10-positie: wat betekent dat?

Ben jij een groot sportfanaat en ook nog eens een liefhebber van het voetbal? Hoor jij andere voetballers, teamgenoten, trainers, commentatoren of expert het wel eens hebben over de nummer 10-positie en vraag jij je af wat hiermee bedoeld wordt? Wil jij graag weten wat de nummer 10-positie inhoudt en vraag jij je af waaraan je een echte nummer 10 kan herkennen? Van kleine kinderen tot professionele topvoetballers, iedereen die voetbalt vindt het een eer om met nummer 10 te mogen voetballen. Het rugnummer heeft een iconische status. In dit artikel vertellen we alles over de nummer 10 positie.

wat is nummer 10 positie

Rugnummers

Binnen het voetbal heeft elke speler een eigen rugnummer. Per seizoen worden de rugnummers vastgelegd en men dient dan dat seizoen met hetzelfde nummer te spelen. De reden dat er ooit rugnummers zijn ingevoerd heeft meerdere redenen. Zo is het gebruikmaken van rugnummers eenvoudig voor toeschouwers, supporters, journalisten en commentatoren om de spelers uit elkaar te houden, zorgen rugnummers ervoor dat de scheidsrechter zijn administratie eenvoudig kan bijhouden en zijn rugnummers handig bij het uitvoeren van wissels.

Nummer 10-positie

De nummer 10 binnen het voetbal is een geromantiseerd rugnummer. Dit komt voort uit het feit dat het vaak sierlijke spelers zijn die met splijtende passes en prachtige doelpunten het verschil maken. Dit blijkt wel uit het feit dat Maradona, Zidane, Messi, Sneijder en Bergkamp trotse dragers van dit nummer zijn/waren.

De nummer 10 positie is dus de positie van een aanvallende middenvelder. Deze spelers worden ook wel spelmakers genoemd en staan net achter de spits. Vanuit hier worden ze geacht de spits en buitenspelers in stelling te brengen. Daarnaast is het zaak dat de nummer 10 zo nu en dan een doelpunt maakt.

In bepaalde opstellingen wordt er met twee aanvallende middenvelders gespeeld. Dit wordt in jargon ook wel de twee ‘halve-tienen’ genoemd. Denk hierbij aan het PSV onder Roger Schmidt dat regelmatig aantrad in een 4-2-2-2 opstelling. Het dikgedrukte aantal staan voor de twee halve-tienen. Deze aanvallende middenvelders spelen beiden niet centraal, maar hebben wel de vrijheid om daar te komen.

Per positie een nummer

Elke speler heeft een rugnummer en de rugnummers 1 tot en met 11 zijn ook direct gelinkt aan een rugnummer. In de praktijk gebeurt het overigens vrijwel nooit dat professionele clubs daadwerkelijk met de nummers 1 t/m 11 spelen. Dit omdat een spelersselectie uit wel 20 of meer spelers bestaat en er gaandeweg het seizoen voor bijna iedere speler speeltijd wordt gemaakt.

Echter mocht de ideale situatie zich toch voordoen dan staat een bepaald rugnummer automatisch voor een bepaalde positie. Deze sommen we hieronder voor je op:

 1. Keeper
 2. Rechtsback
 3. Centrale verdediger
 4. Centrale verdediger
 5. Linksback
 6. Controlerende middenvelder
 7. Rechtsbuiten
 8. Middenvelder
 9. Spits
 10. Aanvallende middenvelder
 11. Linksbuiten

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport