Wat is een albatros in de golfsport?

Ben jij een beginnende golfspeler of kijk jij wel eens naar een golfwedstrijd. Hoor jij golfspelers, coaches, commentatoren of anderen wel eens de term albatros gebruiken en heb jij geen idee wat ze daarmee bedoelen? Het woord albatros zegt iets over het aantal slagen dat een speler nodig heeft voor het voltooien van een hole. Wil jij alles weten over een albatros en de andere score aanduidingen in het golf? In dit artikel vertellen we alle belangrijke informatie.

albatros

Wat is par?

Voordat we uitleggen wat albatros en de andere termen betekenen moeten we eerst weten wat par is. De par geeft aan in hoeveel slagen een gemiddelde golfspeler een hole zou moeten voltooien. De par wordt als volgt berekent: Men kijkt hoeveel slagen een speler nodig zou moeten hebben om de bal op de green te krijgen en telt hier twee bij op. Deze toevoeging van twee is omdat een gemiddelde golfspeler nooit meer dan twee slagen op de green nodig zou moeten hebben om de bal in het golfputje te krijgen. Een par is minimaal 3 en vaak niet hoger dan vijf. Dit kan echter wel. De langste golfhole ter wereld ligt in Zuid-Korea, is ruim 1.000 meter lang en is een par-7 golfbaan.

Wat is een albatros?

Een speler die precies evenveel slagen nodig heeft als de par aangeeft krijgt ook de score aanduiding par. Voor het aangeven van meer of minder slagen dan par zijn verschillende termen. Hoe minder slagen hoe beter logischerwijs. Een albatros, ook wel een double eagle genoemd, betekent dat een speler drie slagen minder dan par heeft gespeeld. Het slaan van een albatros is mogelijk op banen met par-5 of meer. Een speler die 4 slagen minder dan par nodig heeft, wat alleen kan op par-6 of par-7, slaat een condor. Voor twee slagen minder dan par wordt de term eagle gebruikt. Een slag minder dan par is een birdie.

Meer slagen dan par

Maar natuurlijk kan het ook gebeuren dat een speler meer slagen dan een par nodig heeft. Eén slag meer dan par wordt een bogey genoemd. Twee en drie slagen worden aangeduid als double en triple bogey. Vanaf vier wordt de term bogey niet meer gebruikt en zegt met ‘vier over par’.

Misschien interessant?

golfclubs