Hoe hard een basketbal oppompen

Heb jij een zachte basketbal in huis en vraag jij je af hoeveel lucht erin moet? Wil je weten hoe hard je een basketbal moet oppompen? In dit artikel nemen we het met je door.

basketbal oppompen

Moeilijk aan te geven

Hoe hard een basketbal opgepompt moet worden is moeilijk aan te geven. Dit omdat er veel verschillende basketballen zijn. Zo kan de maat, het merk, zwaarte en de omtrek van de bal enorm variëren.

Op gevoel

Daarom komt het oppompen van een basketbal vaak aan op je gevoel. Zij dat het over het algemeen wordt aangeraden een luchtdruk tussen 0,49 en 0,63 bar aan te houden. Echter blijft er dan een variabel gedeelte over. En dit deel moet je op gevoel zien op te lossen. Onze tip is om hierin wat te variëren. Zo kom er na verloop van tijd achter wat jij het fijnst vindt spelen.

Een te harde basketbal

Het nadeel van een te harde basketbal is dat deze stuiter graag is. Dat betekent dat hij heel veel, heel hoog en alle kanten op stuitert. Je verliest hiermee de controle en dat is iets wat je wilt voorkomen.

hoeveel lucht in basketbal

Een te zachte basketbal

Een te zachte basketbal heeft als nadeel dat die minder stuitert. Vaak hoor je dit ook aan het doffe geluid wanneer deze de grond raakt. Je hebt hierdoor iets meer controle echter kost het veel meer energie om te dribbelen de bal te gooien.

Tip om aan te houden

Een goede stelregel is om de bal van schouderhoogte te laten vallen. Stuitert hij vervolgens op tot je heup? Dan is de bal doorgaans voldoende opgepompt.

Bijhouden hoeveel luchtdruk

Zodra je regelmatig basketballen oppompt raden we aan om een pomp te kopen waarop het aantal bar staat aangegeven.

Voordeel hiervan is dat je in het begin verschillende luchtdruk hoogtes kunt proberen. Hierdoor weet je na verloop van tijd hoeveel luchtdruk voor jou het prettigst is en kun aan je de volgende keer eenvoudig de luchtdrukmeter aflezen om te kijken of er nieuwe lucht in moet.

Relevante producten

  • Nike Basketbal Volwassenen
  • Sportx Basketbalring – Sport 
  • Erima Ballenpomp met drukmeter

Misschien vind je dit ook interessant?