Wie zitten er op een bank bij een voetbalwedstrijd?

Ben jij een voetballiefhebber of kijk je regelmatig naar wedstrijden? Zie jij bij voetbalwedstrijden vaak heel veel mensen in de dug-out zitten, maar weet jij niet altijd wat de taak van die mensen is? In dit artikel vertellen we wie er doorgaans in de dug-out zitten bij een voetbalwedstrijd en wat hun taken zijn.

wie zitten er op de bank voetbal

Hoeveel wisselspelers mogen plaatsnemen?

Voetbalclubs mogen sinds 2016/2017 maar liefst 12 wisselspelers meenemen naar wedstrijden. Voor die tijd mochten teams in Nederland maximaal 18 spelers op het wedstrijdformulier plaatsen. De reden dat er vanaf medio 2016 meer spelers op de bank mogen zitten is dat de KNVB de Nederlandse clubs een kans wil geven om wedstrijdvoorbereidingen met meer spelers te houden, zonder dat zij verplicht zijn één of meerdere spelers te moeten teleurstellen en op de tribune te moeten laten plaatsnemen.

Hoe vaak mogen voetbalteams wisselen

Normaal gesproken mogen voetbalteams drie keer per wedstrijd wisselen en krijgen zij in het geval van een verlenging een ‘bonuswissel’. Sinds de coronacrisis, die begon in maart 2020, mogen voetbalteams vijf keer wisselen. De reden hiervoor is dat de FIFA de clubs en spelers wil tegemoet komen vanwege de bomvolle voetbalagenda. Hoelang deze regeling in stand blijft is momenteel onduidelijk.

wissels

Wie zitten er nog meer in de dug-out?

Naast de wisselspelers zitten er nog meer mensen in de dug-outs. Al deze mensen zijn betrokken bij het team of de club en hebben hun eigen taak. De mensen die nog meer in de dug-out zitten zijn:

  • De hoofdtrainer: De hoofdtrainer is de eindverantwoordelijke. Hij bepaalt de wissels, tactiek en andere zaken. Deze keuzes maakt hij in overleg met zijn assistenten.
  • Assistent-trainers: De assistent-trainers zitten doorgaans naast de hoofdtrainer en helpen hem om keuzes te maken. Assistent-trainers zijn vaak werkzaam bij een club vanwege hun achtergrond als voetballer bij de club of hun binding met de hoofdtrainer. Vaak zitten er 2 tot 4 assistent-trainers op de bank bij een club.
  • Keeperstrainer: De keeperstrainer is bij veel teams verantwoordelijk voor de standaardsituaties. Hij geeft de wisselspeler die het veld in moet instructies over wat er van hem verwacht wordt qua verdediging van hoekschoppen en vrije trappen. Daarnaast bereidt hij keepers zo goed mogelijk voor wanneer er een strafschoppenserie moet plaatsvinden.
  • Fitnesstrainer: Een fitnesstrainer leidt de warming-up van de (wissel)spelers voorafgaand aan en tijdens de wedstrijd.
  • Elftal manager: De elftal manager/teamleider zit ook op de bank en zorgt ervoor dat de randzaken in orde zijn. Een van zijn taken is het doorgeven van de wissels aan de vierde official.
  • Medische staf: De medische staf opereert los van de hierboven genoemde technische staf. Zij kijken of spelers fit genoeg zijn om te spelen, verzorgen spelers die pijntjes of blessures oplopen en adviseren de technische staf onafhankelijk. De medische staf is, als het goed is, niet bezig met het resultaat van de wedstrijd, maar met de gezondheid van de spelers. De medische staf bestaat vaak uit artsen, sportwetenschappers en verzorgers.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport