Veelvoorkomende voetbalblessures

Ben jij een fanatiek voetballer en heb jij last van een blessure? In dit artikel behandelen we de typische voetbalblessures.

voetbalblessures

Is voetbal een blessuregevoelige sport?

Ook al zijn veel blessures te voorkomen, toch komen er heel wat blessures kijken bij het voetballen. Maar liefst 20% procent van alle blessures in Nederland ontstaat tijdens het voetballen. Moet erbij gezegd worden dat deze gegevens wel vertekenen aangezien voetbal by far de sport is die het meest beoefend wordt.

Veelvoorkomende voetbalblessures

De meest voorkomende voetbalblessures ontstaan aan het been, we nemen ze met je door:

Voorste knieband blessure

De voorste knieband blessure is één van de zwaarste blessures voor voetballers. Het herstel duurt vaak enkele maanden en is een intensief traject. Kruisband blessures ontstaan vrijwel nooit door fysiek contact. Sterker, er hoeft geen eens een tegenstander in de buurt te zijn. Kruisband blessures ontstaan in de meeste gevallen door het landen, draaien of afremmen.

Zodra je een kruisband blessure oploopt hoor je vaak iets knappen of ploppen in je knie. De knie doet vaak erg pijn en voelt heel instabiel. Verder zal de knie na verloop van tijd stijf aanvoelen en dikker worden.

Enkelbandblessure

Enkelband blessures komen veruit het meeste voor bij voetballers. Door het kappen, draaien, van richting veranderen, springen en landen ligt het verzwikken van de enkel op de loer.

Op het moment dat je zwikt verrek je de enkelband. Dit kan een lichte verrekking zijn maar je kunt ook je volledige enkelband afscheuren. Zodra het laatste het geval is voel je vaak een scherpe en vervelende pijn. Daarnaast hoor je vaak een ‘knap’ in je enkel en neemt de enkel in dikte toe.

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een spierblessure die vaak voorkomt. Vaak ontstaat een hamstringblessure op het moment dat je springt of wilt aanzetten voor een springt. Ook het inzetten van een sliding of het schieten van een hoge trap kan hamstring klachten opleveren.

Mocht je een lichte pijn voelen in je hamstring dan is het verstandig om vroegtijdig te stoppen. Mocht je doorgaan dan is de kans dat je de blessure verergerd zeer groot.

Hamstringblessures zijn er in verschillende gradaties. Zo kun je last hebben van een lichte verrekking maar je kunt ook je volledige spier afscheuren.

Liesblessure

Door het schieten en het maken van explosieve bewegingen is de kans op een liesblessure erg groot. We noemen dit ook wel een voetballers lies. Een voetballers lies geeft een stijf en pijnlijk gevoel aan de binnenkant van je bovenbeen.

Vaak zien we liesblessures toenemen wanneer het voetbalseizoen net begonnen is. Het hervatten van intensieve trainingen en wedstrijden zorgt voor overbelasting wat dus de nodige klachten met zich mee kan brengen!

Voetbalblessures bij kinderen

Kinderen hebben vaak hele andere voetbalblessures. In veel gevallen komen deze ook voort uit groeipijnen. We sommen de meest voorkomende groeiblessures voor je op:

Leeftijd 5-12 jaar

  • Perthes
  • Sever Schinz

Leeftijd 12-16 jaar

  • Osgood Schlatter
  • Patello-femoraal