Voetbal gokken, waar moet ik op letten?

Gok jij op voetbal? Of ben je van plan om hiermee te beginnen? Ben je opzoek naar tips en trucs om zoveel mogelijk winst en rendement te halen? In dit artikel bespreken we tips, de verschillende aanbieders en hebben we het over de verschillende mogelijkheden.

gokken op voetbal

Wedden op de grootste sport in de wereld: voetbal

Voetbal is by far de grootste sport in de wereld. Ontzettend veel jongens, meisjes, mannen en vrouwen voetballen zelf of kijken veel voetbal. Voetbal is voor velen een absolute passie en een belangrijk onderdeel van het leven. En dat is duidelijk te zien in de gokwereld. Voor veel gokaanbieders is het gokken op voetbal één van de belangrijkste en misschien wel de belangrijkste inkomstenbron. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de populariteit van de sport. Het voetbal wordt door miljoenen Nederlanders dusdanig intensief gevolgd dat velen ontzettend veel voetbalkennis hebben opgebouwd en dat maakt dat ze wel een voorspelling aandurven. En waarom ook niet? Met voldoende voetbalkennis, een goede strategie en een beetje geluk kun je er een leuk geldbedrag aan overhouden.

Waar moet ik op wedden?

Zoals gezegd is voetbal de grootste en meest populaire sport van de wereld. Op elk moment van de dag wordt er wel ergens een voetbalwedstrijd gespeeld. Met de komst van online kunnen al deze wedstrijden eenvoudig in kaart worden gebracht. Hierdoor kun je in principe op elke competitie in de wereld gokken. Van de Engelse Premier League tot de Braziliaanse Campeonato Brasileiro Serie A en van de Nederlandse Eredivisie tot de Chinese Super League.

Het grootste deel van de voetbalgokkers zet bij het gokken op voetbal in op grote competities. Denk aan de Italiaanse Serie A, de Spaanse Primera División, de Duitse Bundesliga en de Nederlandse Eredivisie. Hier wordt vaak voor gekozen omdat de ‘voetbalkenners’ beter bekend zijn met deze competitie en daardoor denken ze een betere keus te kunnen maken. Dat klinkt in veel gevallen heel logisch maar de andere kant is dat het ook negatief kan werken. Dit omdat je misschien te veel aandacht schenkt aan de naam van de club of aan het fanatisme van de voetbalfans. Daarom raden we je aan om ook eens een gokje te wagen op competities waar je minder bekend mee bent. Denk aan Aziatische competities, competities in Zuid-Amerika of aan competities uit het Oostblok. Ook is het leuk en interessant om je te verdiepen in de wat lagere divisies. Zoals de Championship in Engeland, de Keuken Kampioen divisie in Nederland en de tweede Bundesliga in Duitsland.

We noemen in dit voorbeeld alleen nog maar de landelijke competities. Maar er wordt natuurlijk veel meer gevoetbald. Zo kun je bijvoorbeeld ook wedden op voetbaltoernooien en losstaande competitie vormen zoals de Champions League, de Europa League, het EK en WK, de KNVB-beker en andere landelijke bekercompetities.

voetbal gokken en wedden

Waar op gokken?

Als we het hebben over voetbalgokken dan kun je vrijwel overal op gokken. De bekendste is de 1×2 weddenschap. Met dit type weddenschap heb je drie mogelijkheden, namelijk: thuisploeg wint, gelijkspel of uitploeg wint.

Deze worden door de verschillende wedaanbieders vaak direct getoond. Hierdoor heb je direct inzichtelijk wat de odds en winkansen zijn.

Maar dat is niet het enige. Gokken op voetbal is zeer divers en wordt heel breed ingezet. Zo kun je o.a. het volgende proberen te voorspellen:

 • Het elftal dat het eerste doelpunt maakt
 • De periode waarin gescoord wordt
 • Doelpuntenmakers
 • Exacte eindscore van de wedstrijd
 • Of de thuisploeg of uitploeg scoort of niet
 • Hoe een speler een bepaald doelpunt maakt (bijv. buiten de 16 of met het hoofd)
 • Welke speler geel of rood pakt
 • Correcte score van de eerste en/of tweede helft
 • Het verwachte aantal doelpunten (totaal van thuis en uitploeg)
 • Of een thuis en/of uitploeg meer of minder dan 1,2,3,4 of 5 goals maakt
 • Multikeuze als het gaat om de correcte score (hiermee groot je de kansen)
 • Of een team beide helften weet te scoren
 • De winnaar van helft 1 en de winnaar van helft 2
 • Welke ploeg als eerst een corner mag nemen
 • Voor welke ploeg de eerste ingooi is

Zoals je merkt zijn de mogelijkheden enorm. En dit is slechts een fractie van de diverse gokmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om virtueel te gokken. Virtueel gokken wordt op de goksites vaak geformuleerd als live gokken. Je kunt dan tijdens de wedstrijd een voorspelling uitbrengen. Erg lucratief wanneer je stellig overtuigd bent van het feit dat een team dat achterstaat de boel nog gaat omdraaien. Hoe korter de tijd hoe hoger de odd. Dit omdat procentueel gezien de kans steeds kleiner wordt dat de achterstand nog wordt omgebogen.

Wat is een odd?

Een odd is een quotering die is vastgesteld door de bookmakers. Een quotering (odd) bepaald hoeveel geld je verdient als je een weddenschap weet te winnen. De hoogte van het bedrag dat je wint is afhankelijk van het bedrag dat je inzet. Dit omdat het bedrag dat je inzet vermenigvuldigt moet worden met de quotering. Om het inzichtelijk te maken geven we je een voorbeeld:

Stel je voor dat de wedstrijd Ajax-Feyenoord op het programma staat en dat de bookmakers de quotering van Feyenoord winst op 4,5 zetten. Dan verdien je bij 5,- inzet 22,50 euro en bij 10,- inzet 45 euro.

Zoals gezegd wordt de hoogte van de quotering door bookmakers vastgesteld. Zij proberen vooraf in te schatten hoe waarschijnlijk iets is. Hoe waarschijnlijker het vooraf is hoe lager de quotering en hoe minder groot je winstmarge is. Voordeel van gokken op een lage quotering is dat het minder risico (al weet je dat nooit zeker) met zich meebrengt.

Verschillende bookmakers

Over de hele wereld heb je verschillende bookmakers. We sommen de meest bekende en meest gebruikte voor je op:

 • Bwin
 • Unibet
 • MrGreen
 • Toto

Tips bij voetbal gokken

Met name beginnende gokkers hebben de verleiding om te gokken op hun favoriete club. Maar dat is niet aan te raden. Dit omdat sentiment meespeelt en je door een rooskleurige bril kijkt. Dit maakt dat je keuzes maakt op basis van emotie en dus feitelijke zaken achterwege houdt.

En de feitelijke zaken zijn juist van groot belang. We raden aan om elke weddenschap/bet heel serieus te nemen. Verdiep je daarom goed in de statistieken die de afgelopen jaren zijn opgebouwd. Deze statistieken worden doorgaans heel veel diverse sites uitgebreid weergegeven. Hieronder vind je een aantal (voorbeeld) statistieken die van belang kunnen zijn:

 • Hoe zijn de onderlinge duels geëindigd?
 • Hoeveel goals worden er gemiddeld gemaakt tijdens onderlinge duels?
 • Welke spelers doen mee? Is er iemand geblesseerd en geschorst? En zo ja, wie?
 • Welk team haalt veel kaarten?
 • Worden er in onderlinge wedstrijden vaak gele en rode kaarten gehaald?
 • Wat zijn de balpercentages van beide teams?
 • Wie speelt er thuis en wie speelt er uit en welk team wint er dan vaak?

Een goede voorbereiding is het halve werk en vergroot de kans op winst. En daar is het uiteindelijke toch allemaal om te doen.

gokken op voetbal

Wat kost gokken en wedden op voetbal?

De kosten van het wedden en gokken op voetbal heb jezelf in de hand. Je kunt bij vrijwel alle bookmakers een gratis account aanmaken. Vervolgens is het zaak om budget op jouw account te storten. Vaak wordt er met een minimumbedrag van € 5,- of € 10,- gewerkt. Dat is afhankelijk van de bookmaker waar jij je hebt aangemeld.  Vanuit hier kun je twintig euro, honderd euro maar ook duizend euro storten. Het is maar net wat je eraan wilt besteden.

Belangrijk is wel dat jij je goed bewust bent van het feit dat gokken – gokken blijft. Ook al ben je nog zo goed voorbereid, het kan altijd anders lopen dan je vooraf denkt. We raden dan ook aan om verantwoord te gokken. Hierdoor blijft het spelletje leuk om te doen en is er niet zo heel veel aan de hand als je voorspelling niet klopt.

Maak gebruik van een welkomstbonus

Vrijwel elke bookmaker zit met smacht op jou te wachten. Daarom strooien ze met interessante welkomstbonussen. Eén van de meest bekende bonussen is de 100% stortingsbonus. In dat geval verdubbelen ze jouw eerste storting. Dus als je 20,- op je account zet heb je 40 euro om mee te gokken. Zo zijn er veel verschillende soorten bonussen. Het is belangrijk dat je vooraf even goed de voorwaarden doorleest. Hierdoor kom je nooit voor nare verassingen te staan en weet je precies hoe de vork in de steel zit.

Bonussen wanneer je al een account hebt

Als je eenmaal klant bent hebben ze nog tal van interessante bonussen voor je klaarliggen. We raden dan ook aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief die jouw bookmaker faciliteert. Voorbeelden van bonussen voor vaste klanten zijn: free bets (gratis geld) en stortings bonussen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport