Hoe groot is een zaalvoetbalveld?

Ben jij een fanatiek zaalvoetballer en wil je weten hoe groot een zaalvoetbalveld is? Of kijk je op dit moment zaalvoetbal? En wil je graag de exacte afmetingen weten? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in!

formaat zaalvoetbalveld

Zaalvoetbal wordt ook wel futsal genoemd

Een zaalvoetbalveld is hetzelfde als een futsalveld. Dit omdat zaalvoetbal vaak futsal wordt genoemd. Futsal is afgeleid van de Spaanse woorden ‘fútbol’ (voetbal) en ‘sala’ (zaal).

Afmetingen zaalvoetbalveld

Net als bij een normaal voetbalveld wordt er ook bij zaalvoetbal gewerkt met minimale en maximale veldafmetingen. Hierdoor zijn niet alle speelvelden even groot. De minimale en maximale afmetingen zijn door de KNVB bepaald op:

  • Minimale afmeting: 38×18 meter
  • Maximale afmeting: 42×25 meter

hoe groot is zaalvoetbalveld

Hoogte van de zaal

Veldvoetbal wordt in de buitenlucht gespeeld. Daar hoeft dus geen rekening gehouden te worden met hoogtes. Echter bij zaalvoetbal is dat anders. Een zaalvoetbal hal moet minimaal 7 meter hoog zijn. Een gebouw met een zaal die lager is dan 7 meter wordt niet als een officieel zaalvoetbalveld gekwalificeerd. Dit omdat als het plafond dichterbij de vloer ligt, dit invloed kan hebben op bijvoorbeeld het uitgooien van de bal of het spelen van een bal door de lucht.

Hoe groot is een strafschopgebied bij zaalvoetbal?

Een strafschopgebied bij zaalvoetbal is logischerwijs een stuk kleiner dan het strafschopgebied bij veldvoetbal. Om precies te zijn is het strafschopgebied in de zaal 10 meter kleiner.  Deze is dus 6 meter in plaats van de gebruikelijke 16 meter.

Zes meter is overigens ook de afstand tussen het doel en de plek waar strafschoppen worden genomen. Het zogenaamde strafschop punt ligt dus op de rand van het strafschopgebied en ligt precies tegenover het midden van de goal.

Hoe groot is een zaalvoetbal doel?

Een zaalvoetbaldoel is 3 meter breed, 2 meter hoog en één meter diep. De paal en lat hebben een standaard dikte van 8 centimeter.

Misschien vind je dit ook interessant?