Hoe houd je maden vers?

Ben jij een visser of ben jij van plan om te gaan vissen? Wil jij maden gebruiken als het aas aan jouw hengel? Maden worden vaak gebruikt als lokaas voor verschillende soorten vis. Maden zijn bij vele dierenzaken te koop en werken zeer goed als aas voor het vangen van vissen. Wil jij weten hoe jij jouw maden vers houdt? In dit artikel leggen we het uit.

verse maden

Wat zijn maden en welke verschillende soorten zijn er?

Vliegen leggen eieren die binnen een aantal dagen uitgroeien tot maden. De maden groeien en vervellen totdat ze uiteindelijk een caster worden. Een caster is een rode cocon waar de made uitgroeit tot volwaardige vlieg. Vissers gebruiken doorgaans drie soorten maden als aas:

  • Pinkies: Die zijn de kleinst mogelijke maden.
  • Grote maden: Dit zijn de varianten die al veelvuldig gegeten hebben en veel gegroeid zijn.
  • Castermaden: Dit zijn rode maden die in hun laatste fase zitten. Vlak na deze fase veranderd de made in een vlieg.

Maden worden door vele vissers gebruikt omdat ze vele voordelen hebben. Zo zijn maden geliefd bij vele vissen, zijn ze betaalbaar, blijven ze lang in leven onder water, blijven maden goed aan je vishaakje zitten en zijn de kruipertjes eenvoudig aan je haakje te hangen.

Hoe blijven maden vers?

Om maden vers te houden is het verstandig om ze te bewaren in de koelkast. De gekoelde omgeving zal ervoor zorgen dat het groeiproces van de maden vertraagt en de maden langer vers blijven. Maar kijk wel uit met maden in je koelkast. Zorg ervoor dat het bakje hermetisch is afgesloten en controleer of de maden uit het bakje kunnen ontsnappen. Maar zelfs dan is het nog oppassen. Je zal niet de eerste zijn die zeker dacht te weten dat de maden niet konden ontsnappen, maar raar opkeek toen hij/zij de deur van de koelkast opende. Tip: Doe een panty of sok om het doosje van je maden en knoop deze dicht. Zo kan er nog altijd zuurstof bij de maden komen en kunnen de maden niet wegkruipen. Heb je thuis twee koelkasten? Kies dan de koelkast met minste aangebroken verpakkingen om jouw maden te koelen.

Hoe houd je maden vers langs de waterkant?

De versheid van maden kun je vrij eenvoudig bepalen. Bij verse maden kun je een grijs tot zwarte stip zien in het lijf, dat is de maag van de made. Als de made ouder wordt, verdwijnt deze stip.

Oké, nu weet je hoe je maden thuis goed vers kunt houden. Maar hoe doe je dat dan als je gaat vissen? Eigenlijk heel eenvoudig; gebruik een koeltas speciaal voor de maden. Je kunt ze natuurlijk in een bakje doen en in je koeltas bewaren naast je broodjes en biertjes, maar dat is om hygiënische redenen niet heel verstandig. Koop een extra koeltas, hier kun je de maden in bewaren, maar ook ander voer en aas.

Misschien vind je dit ook interessant?