Is een vispas verplicht?

Ben je een beginnend visser? En vraag jij je af of een vispas verplicht is? Wil je graag weten of vissen zonder vispas toegestaan is? In dit artikel geven we antwoord op je vraag!

vispas

Veel visliefhebbers in Nederland

Nederland heeft een ongekend aantal visliefhebbers. Na schatting zijn er zo’n 2 miljoen mensen die wel eens een hengeltje uitgooien. Het merendeel is gelegenheidsvisser en gooit zijn hengeltje in het water tijdens vakanties en op warme dagen. Iets wat veel hengelsportzaken ook merken. Zij hebben vaak rond de schoolvakanties en de zomerstop van de plaatselijke sportvereniging te maken met een piek.

Een vispas is verplicht

Uit het aantal geregistreerde vispas blijkt dat niet iedereen ervan op de hoogte is dat een vispas verplicht is. Er zijn namelijk zo’n 600.000 mensen in het bezit van een pas. En dat steekt nogal af als je nagaat dat er naar schatting zo’n 2 miljoen mensen weleens aan de waterkant zit.

vispas verplicht

Wat kost een vispas?

Het is moeilijk om aan te geven wat een vispas kost. Dit omdat het afhankelijk is van de locatie waar je de vispas ophaalt. Echter dien je normaliter rekening te houden met een bedrag van om en nabij de € 35,- euro.

Naast het feit dat de locatie waar je de pas ophaalt invloed heeft op de prijs. Zijn er ook veel verschillende opties en mogelijkheden. Deze kosten vaak extra geld. Om je een beeld te geven sommen we een paar van deze mogelijkheden op:

Nachtvis toestemming

Met de optie nachtvis toestemming mag je in veel wateren s ’nachts vissen. Kosten van deze extra optie bedragen om en nabij de € 10,-

Derde hengeltoestemming

Met de derde hengeltoestemming heb je toestemming om in veel wateren 3 hengels uit te leggen. De prijs hiervan bedraagt zo’n € 25,-

Kleine vispas

Er is ook een variant op de reguliere vispas. Dit is de kleine vispas. Dit type pas maakt dat je in een beperkt aantal wateren mag vissen. Bij deze pas zijn er geen extra opties aan te vinken. Mocht je dus in de nacht willen vissen dan zal je de reguliere vispas moeten aanschaffen. De kleine vispas bedraagt om en nabij € 14,-

Kinderen en vissen

Naar schatting zijn er 500.000 jeugdige vissers in Nederland. Een behoorlijk aantal. We krijgen vaak de vraag of kinderen ook een vispas nodig zijn. Het antwoord daarop is nee. Althans, jeugd tot 14 jaar mag zonder vispas met één hengelvissen (niet op roofvis). Echter moet er dan wel iemand bij zijn die in het bezit is van een geldige vispas.

Voor de fanatieke kinderen die met twee hengels en op een roofvis willen vissen is er een speciale jeugdvispas. Deze pas is goedkoper dan de reguliere en volwassen variant.

vispas voor kinderen

Vispas in het bezit: extra opties toevoegen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je bij aanschaf van de vispas niet de opties hebt aangeklikt die je wel graag zou willen. In dat geval hoef je geen nieuwe vispas te kopen. Het is namelijk mogelijk om de extra opties zoals bijv. nachtvissen en derde hengeltoestemming aan je huidige pas toe te voegen.

Wat als je geen geldige vispas hebt?

Zodra je gaat vissen is het heel belangrijk dat je in het bezit bent van de juiste pas met de juiste rechten. Dit omdat er door de politie, buitengewone opsporingsambtenaren en meer dan 1000 verenigingscontroleurs gecontroleerd wordt. Mocht je in dat geval iets doen waar je niet het recht toe hebt dan riskeer je een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de situatie en ligt tussen de € 95,- en € 390,- euro.

Hoe lang is een vispas geldig?

Een vispas is één jaar geldig. Dat betekent dus dat er elk jaar een x-bedrag gerekend wordt. Met dit geld wordt er geïnvesteerd in een goede visstand en in de mogelijkheden voor sportvissers.

Waar mag je vissen?

Om er zeker van te zijn dat je met jouw pas vissen maken adviseren we om de site www.visplanner.nl te raadplegen.

Misschien vind je dit ook interessant?