Waarom vislaarzen?
Lieslaarzen worden ook wel vislaarzen genoemd. Dit zijn hele hoge laarzen zodat je als visser beschermd bent tegen natte, voeten, benen en knieën. Daarnaast hebben lieslaarzen een positieve invloed op jouw visvangst. Dit omdat je kunt gaan en staan waar je wilt. Je wordt hierdoor niet beperkt waardoor je voor jezelf de ideale omstandigheden kunt creëren.
Verschillende soorten lieslaarzen
Lieslaarzen zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Om het overzichtelijk te houden delen wij ze op in 3 categorieën, namelijk:
- Rubberen lieslaarzen
- Neopreen lieslaarzen
- Nylon lieslaarzen
Elk type lieslaars heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te stemmen op het type vis wat je wilt vangen. Onderstaand lichten we dat verder toe.
Karpervissen
De belangrijkste eigenschap van een lieslaars bij karpervissen is dat deze zeer gemakkelijk aan te trekken is.
Dit omdat een gehaakte topvis om een hoek kan zwemmen of een obstakel kan induiken. Iets wat je wilt voorkomen en daarom moet je er snel bij zijn.
Deze eigenschap ook van belang bij het instappen van een boot. Veel karpervissers maken gebruik van een rubberen boot om zo vis te scheppen of hun lijnen uit te leggen. In dat geval is het wel zo handig als je lieslaarzen hebt die je eenvoudig kan aanschieten.
Zoals je merkt is het contact van de lieslaarzen met het water vaak maar minimaal. Daarom voldoet een nylon lieslaars. Mocht je van plan zijn om langer in het water te staan dan kun je beter voor een neopreen laars kiezen. Zij dat deze doorgaans iets moeilijker aan te krijgen is.
Roofvissen
Roofvissers staan ontzettend veel in het water. Daarom is het belangrijk om goed geïsoleerde lieslaarzen aan te schaffen. Hierdoor voel je het water niet tot amper waardoor het vissen een stuk comfortabeler wordt.
Ideale lieslaarzen voor roofvisssers zijn neopreen laarzen of rubberen laarzen met neopreen voering.
Witvissen
Veel witvissers maken gebruik van een zogenaamde vissteiger of visvlonder. Deze staat vaak een stukje in het water. De afstand tussen land en de vissteiger moet zodoende door het water worden afgelegd. Om te voorkomen dat je natte voeten krijgt dragen veel witvissers een lieslaars. Hierdoor zijn ze ook beschermd bij eventuele golfslag. Witvissers staan doorgaans maar kort in het water. Zodoende voldoet in veel gevallen een nylon lieslaars.
Meervalvissen
Bij het vissen op meerval moet er gekeken worden naar een zware kwaliteit laars. Dit omdat meerval doorgaans op lastig te bereiken plekken zwemt. Daarnaast is een meerval aan kant krijgen geen gemakkelijke taak. Zodoende wordt er veel van jou als visser gevraagd maar ook zeker van je vismaterialen.
In dit geval zijn er eigenlijk een tweetal opties. De eerste is een kwalitatief goede laars kopen waar je langer mee kunt doen. Wat ook je ook kunt doen is een goedkope nylon laars aanschaffen en deze vervolgens meermaals vervangen.