Vis vasthouden: waar moet je op letten?

Tijdens het onthaken is het belangrijk dat je goed en veilig met de vis omgaat. Daarnaast is er een trend gaande waarbij vissers een foto maken van hun vangst. In beide gevallen zal de vis vastgehouden moeten worden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel nemen we tips en aandachtspunten met je door.

vis vasthouden

Handen nat maken

Een belangrijke regel is dat je een vis altijd met natte handen vastpakt. Hiermee voorkom je beschadiging aan de vis. Iets wat, voor echte visliefhebbers ontzettend belangrijk is.

Kleine vis

Zodra je een kleine vis aan de haak geslagen hebt is het belangrijk dat je de handen goed sluit. Dit om te voorkomen dat de vis weg glibbert en zodoende beschadigd raakt. Daarnaast is het van belang om dicht bij de grond te gaan zitten. Mocht de vis wel vallen dan valt deze beduidend minder hard waardoor de kans op schade een stuk kleiner is.

kleine vis vasthouden

Grotere vissen vasthouden

Het onthaken van een grotere vis is moeilijker dan het onthaken van een kleine vis. Dit omdat je de kleine vis in één hand kunt vasthouden. Iets wat bij een grote vis niet het geval is. Daarom is het advies om gebruik te maken van een onthaakmat. Dit is een mat waar je de vis op kunt leggen zodat je vervolgens de vis en de haak gemakkelijker van elkaar kan krijgen. Let wel: mocht je gebruik maken van een onthaakmat, maak deze dan net als je handen nat. Dit om schade aan de vis te voorkomen.

Wil je graag op de foto met je vangst? Dan is het aan te raden om de vis met twee handen vast te houden. Daarbij hebben veel grotere vissen zoals bijvoorbeeld een karper en zeelt een kuiltje bij de voorste vin. Als je hier je vinger in legt dan is het gemakkelijker om de vis onder controle te houden.

Daarnaast is het ook hier belangrijk om gehurkt op de foto te gaan. Mocht de vis je wel ontvallen dan valt deze minder hard dan wanneer je staat. Verder is het advies om de foto boven de onthaakmat te maken. De onthaakmat is namelijk vrij zacht en zorgt hierdoor dat de val enigszins gedempt wordt. Dit kan schade aan de vis voorkomen of in ieder geval beperken.

Snoek vasthouden

Bij het onthaken en het vasthouden van een snoek is enige bedachtzaamheid gewenst. Dit omdat een snoekvis erg scherpe tanden heeft. Het advies is om deze vis met een kieuwgreep vast te pakken. Hierdoor zal de vis direct zijn bek openen waardoor het makkelijker wordt om te onthaken. Bij het onthaken van een snoekvis is het van belang om een lange onthaaktang bij je te hebben. Hierdoor kun je diep zittende haken relatief eenvoudig loskrijgen.

snoek vis vasthouden

Misschien vind je dit ook interessant?