Wat moet je doen als je een karper hebt gevangen?

Het vissen op karpers is enorm hip, steeds meer mensen proberen deze trots van de Nederlandse wateren te vangen. Vanwege de populariteit is er heel veel informatie te vinden over het vissen op de karper. Helaas richt deze informatie zich vooral erop hoe je de vis moet vangen. Maar wat nu als je eenmaal een karper gevangen hebt? Wat doe je dan? Vooral beginners maken fouten bij de omgang met de gevangen vis. Hierdoor kan de vis gewond raken en mogelijk zelfs sterven. Er komt een hoop kijken bij een goede behandeling van de gevangen karper, maar als je het eenmaal weet dan is het een peulenschil. Door goed met dit prachtige dier om te gaan kan de vis gezond verder leven. Volg hiervoor de volgende tips.

karper gevangen

Maak gebruik van een onthaakmat

Een van de belangrijkste attributen die je nodig hebt voor het veilig verwijderen van de haak is een zogenaamde onthaakmat. Deze zijn overal verkrijgbaar, online of in een specialistische hengelsportwinkel. Het kost niet zoveel geld en je krijgt een goede mat die zelfs de grootste en zwaarste karper kan ondersteunen.

Er bestaan verschillende soorten onthaakmatten. Wanneer je kiest voor een mat met een opstaande rand dan kan de karper niet uit de mat glijden en zichzelf bezeren.

Houdt de karper goed nat in de onthaakmat

Op de onthaakmat ontdoe je de karper van de haak. De karper zou wonden kunnen hebben van het vechten aan de lijn. Er bestaan middelen waarmee je deze wonden kunt behandelen zodat deze sneller zullen herstellen. Let er goed op dat je de karper en de mat goed nat houdt gedurende de periode dat de vis op de mat ligt.

Gebruik de weigh sling niet alleen voor het wegen

Na het onthaken is het tijd om de karper te wegen. Dit doe je door middel van een weigh sling, zorg ervoor dat je de karper hier voorzichtig inlegt. Let daarbij vooral op de vinnen voordat je de sling dicht maakt. Zorg er goed voor dat de vinnen van de karper langs het lichaam liggen. De weigh sling is tevens heel handig om de vis weer mee terug te zetten in het water. Deze zal stabiel naar de bodem zakken waardoor de vis recht in het water ligt. Je kunt nu de voorkant openritsen waardoor de karper op eigen kracht eruit kan zwemmen.

Je kunt de vis hierbij begeleiden als de vis niet uit zichzelf wegzwemt. Pak de karper met een hand onder de kop vast en met de andere hand bij de staart. Maak een beweging van voor naar achter waardoor er vers water in zijn kieuwen loopt. De karper zal hierdoor sneller herstellen en met een flinke klap van zijn staart vertrekken.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport