Wat is een ace?

Kijk je tennis en hoor je de experts over een ace praten? Heb je geen idee wat dit betekent en ben je hier benieuwd naar? In dit artikel gaan we er verder op in!

wat is een ace

Opslag

Elk tennispunt begint met een opslag dit wordt ook wel een service genoemd. In zo’n geval brengt een speler vanuit een stilstaande situatie de bal in het spel. De serveerder zal in zo’n geval proberen de bal dusdanig te slaan dat de tegenstander de bal moeilijk kan verwerken. Of in sommige geval helemaal niet kan verwerken. Met als doel dat hij of zij zo snel mogelijk een game naar zich toe weet te trekken.

Wat is een ace?

Een ace kun je alleen vanuit een opslag slaan. In zo’n geval sla je de opslag via het servicevak buiten het bereik van de tegenstander. Zodra de tegenstander de bal niet weet te raken, scoor je een punt en wordt er gesproken van een ace.

ace tennis

Veranderend beeld

Een ace kan alleen worden geslagen wanneer de tegenstander de bal niet weet te raken. Ook niet wanneer je een punt scoort omdat de tegenstander de bal wel raakt maar verkeerd raakt. In zo’n geval is het officieel gezien geen ace. Zij het dat veel mensen dat wel een ace noemen.

Hard en precies

Het slaan van een ace is erg lastig. Dit omdat de bal nauwkeurig en hard moet worden geslagen. Een combinatie die voor velen erg lastig is. Vaak zie je dat wanneer er hard wordt geslagen de nauwkeurigheid ontbreekt. Echter geldt dat ook andersom. Dus wanneer er heel precies geslagen wordt ontbreekt het vaak aan kracht en snelheid. Zij het dat wanneer je veelvoudig oefent je doorgaans snel stappen vooruitzet. Dat is wel te zien aan toptennissers die hier dagelijks mee bezig zijn. Die slaan de bal naast precies ook nog eens erg hard. Zo sloeg de Australiër Sam Groth in 2012 een opslag met maar liefst 263 kilometer per uur. Een ongelooflijke snelheid. Probeer je maar eens in te beelden dat er zo’n granaat op je afkomt.

Misschien vind je dit ook interessant?