Hoe hard wordt er met tennis geslagen?

Ben je een fanatiek tennisliefhebber en wil je weten hoe hard de bal door proftennissers en proftennissters geslagen wordt? Vraag jij je met hoeveel kilometer per uur de ballen over het net worden gewerkt? In dit artikel nemen we het met je door.

hoe hard slaan tennis

Service

De service is een tennisslag waar iedere tennispunt mee begint. Dit wordt ook wel de opslag genoemd. Bij het slaan van de opslag probeert degene de bal dusdanig te raken dat het direct een punt scoort. Het scoren vanuit een opslag noemt men ook wel een ‘ace’. Het slaan van een ace is lastig uitvoerbaar, dit omdat de bal uiterst nauwkeurig en hard geslagen moet worden. Een combinatie die vaak fout gaat. Dit omdat kracht en snelheid vaak ten koste gaat van nauwkeurigheid en precisie.

Hoe hard wordt er geslagen?

Proftennissers en proftennissers oefenen elke dag op het slaan van de service. Zij weten precisie en de bal veel snelheid meegeven dan vaak ook goed te combineren. Dat blijkt wel uit de snelheden die er gehaald worden. Om je een indicatie te geven sommen we de records van de mannen en vrouwen voor je op!

Record bij de heren

Naam speler Snelheid Jaar en evenement
1 Sam Groth
(Australië)
263
km/uur
2012
Busan Open Challenger
2 Albano Olivetti (Frankrijk) 257,5 km/uur 2012
Internazionali Trofeo Lame Perrel-Faip
3 John Isner
(VS)
253
km/uur
2016
Davis Cup

 

Record bij de vrouwen

Naam speelster Snelheid Jaar en evenement
1 Sabine Lisicki (Duitsland) 210,8 km/uur 2014
Stanford Classic
2 Venus Williams
(VS)
207,6 km/uur 2007
US Open
3 Ivana Jorovic
(Servië)
207
km/uur
2017
Fed Cup

 

Kreunen en tennis

Sommige tennissers en tennissers kreunen bij het slaan van de bal. Veel mensen vragen zich af waarom dat zo is. En eigenlijk is het antwoord relatief simpel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit een positieve invloed heeft op de krachtoverdracht. Heel plat gezegd komt er dus meer kracht vrij waardoor de bal meer snelheid meegegeven kan worden. Daarnaast is het zo dat je er de tegenstander mee afleidt. Iets wat mooi meegenomen is in de race naar een overwinning.

Misschien vind je dit ook interessant?