Wat betekent ATP binnen het tennis?

Ben jij een beginnend tennisser of kijk jij wel eens naar tenniswedstrijden? De kans is groot dat je wel eens de term ATP(-toernooi/-ranking) voorbij hebt horen komen. Weet jij niet precies wat dit betekent en wil je dat graag weten? In dit artikel vertellen we alle belangrijke informatie over de ATP die jij moet weten. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder.

atp tennis

Wat is de ATP?

ATP staat voor Association of Tennis Professionals en is de internationale tennisbond die grote tenniswedstrijden organiseert. De ATP is opgericht in 1972 met als doel het beschermen van de rechten van professionele mannelijke tennisspelers. Een jaar later werd de vrouwelijke variant (WTA) opgericht. De ATP organiseert sinds 1990 de ATP Tour, die tegenwoordig de ATP World Tour 1000 heet. Verder is de organisatie van een aantal grote andere wedstrijden in handen van de ATP. Benieuwd welke? Dat vertellen we hieronder.

Toernooien die de ATP organiseert

De ATP organiseert vele grote wedstrijden. In het overzicht hieronder zie je alle ATP-toernooien:

  • Grand Slam-toernooien: Er zijn vier grandslamtoernooien. Door alle vier de toernooien in één kalenderjaar te winnen krijgt een speler de grote Grand Slam-prijs. De vier toernooien zijn:

atp

  • ATP Finals: Dit toernooi is de afsluiting van het tennisseizoen en is een onderlinge strijd tussen de beste acht spelers van het seizoen. Zij nemen het in een toernooi tegen elkaar op voor een zeer prestigieuze prijs. De prijs wordt ook wel het officieuze wereldkampioenschap genoemd.
  • ATP World Tour 1000: Dit toernooi levert 1000 punten op de ATP Ranking op en is een tour die langs negen verschillende courts gaat.
  • ATP World Tour 500: Dit toernooi levert 500 punten op de ATP Ranking op en gaat langs 13 verschillende courts in 12 verschillende landen. Onder andere Rotterdam (Ahoy) staat al jarenlang op het schema van deze tour.
  • ATP World Tour 250: Dit toernooi wordt gespeeld door spelers die wat lager staan op de ATP Ranking. Bij toernooiwinst kunnen spelers 250 punten bijschrijven. Het schema bevat 39 courts waarvan één in Nederland. In juni wordt er namelijk in Rosmalen gespeeld.
  • ATP Challenger Tour: In deze 148 wedstrijden kunnen tennisspelers tussen plaats 100 en lager punten verdienen om aan grote toernooien mee te doen.
  • Future Series: Deze jeugdtoernooien zijn bedoelt om alle grote tennistalenten het tegen elkaar te laten opnemen. Er zijn 74 verschillende courts waar wordt gespeeld.

Wat zijn de ATP Rankings?

De ATP Rankings is eigenlijk de tennis wereldranglijst van professionele spelers. De ranglijst geeft weer wie de laatste 52 weken het best heeft gepresteerd en wordt elke maandag bijgewerkt.

Misschien vind je dit ook interessant?