Tennisschoenen kopen: waar moet je opletten?

Ben je een ervaren tennisser en zijn je tennisschoenen versleten? Of wil je beginnen met tennis en vraag jij je af waar je op moet letten als je tennisschoenen aanschaft? In dit artikel nemen we een paar waardevolle aandachtspunten met je door.

tennisschoenen kopen

Waarom belangrijk?

Het kiezen van een tennisschoen die bij je past is van groot belang. Dit omdat je lichaam tijdens een potje tennis nogal wat te verwerken heeft. Denk aan remmen, springen, sprinten, springen, draaien en landen. Al deze bewegingen moeten op een normale manier opgevangen worden zodat je niet geblesseerd raakt.

Een goede stabiele schoen die past bij jouw speelstijl en voet helpt hierbij. Hiermee ontlast je het lijf en is de kans op blessures aanzienlijk kleiner.

tennisschoen kopen

Type ondergrond waar je op speelt

Tennis kan op verschillende ondergronden gespeeld worden, namelijk: kunstgras, gravel, tapijt, gras, omnicourt en smashcourt.

Bij elk type ondergrond hoort een andere zool. We nemen in het kort wat specifieke kenmerken met je door.

Omnicourt, smashcourt en kunstgras

Voor het spelen op deze ondergronden kun je dezelfde schoenen gebruiken. De schoenen hebben een grof profiel waardoor je voldoende grip hebt.

Gravel

Schoenen die bedoeld zijn voor het spelen op gravel hebben een visgraat profiel. Dit type zool zorgt dat het gravel goed blijft en maakt dat je goed richting de bal kan glijden.

Gras

Bij het spelen op gras heb je schoenen nodig die kleine nopjes hebben. Deze kleine nopjes zorgen voor optimale grip en voorkomen dat je uitglijdt.

Tapijt

Tapijt is van zichzelf al redelijk stroef. Zodra je daar met zolen gaat spelen met een dik profiel heb je kans dat je vast komt te staan. Dit kan vervelende blessures met zich meebrengen. Daarom zijn de zolen van tapijt tennisschoen voorzien van een gladde zool.

Voldoende demping

Zoals gezegd heeft je lichaam tijdens een potje tennis nogal wat te verduren. Daarom is het belangrijk om een schoen te kopen met voldoende demping. Het zorgt ervoor dat de klap die ontstaat bij het zetten van een stap of een landing gedempt wordt. Hierdoor ontlast je de spieren en gewrichten.

demping tennisschoen

Stabiliteit

Zodra je tennist heb je te maken met veel zijwaartse bewegingen. En om te voorkomen dat je voeten en enkels overmatig naar binnen of buiten kantelen is het belangrijk dat je een schoen koopt die voldoende stabiliteit biedt.

Let daarom goed op de stabiliteit van het bovenwerk maar kijk ook kritisch naar de stabiliteit van de hielkap.

Hoe duur is een goede tennisschoen?

We krijgen vaak de vraag hoe duur een goede tennisschoen is. Allereerst willen we je aanraden om niet voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten. Dit omdat goedkope tennisschoen soms te weinig stabiliteit en demping bieden. Dat kan leiden tot vervelende blessures die redelijk eenvoudig te voorkomen zijn.

Het bepalen van de juiste prijs is erg lastig. Dit omdat het ook afhankelijk is van jouw tennisniveau en tennisintensiteit. Sta je elke week 5 keer op de baan en speel je op een hoog niveau? Dan heeft je schoen meer te verduren dan wanneer je 65+ bent en één keer in de week lekker aan het bewegen bent.

Over het algemeen heb je vanaf 75 euro een goed zittende tennisschoen die je voldoende kan beschermen.

Goed beoordeelde tennisschoenen

  • K•Swiss RECEIVER IV OMNI
  • Asics Gel Resolution 6 Heren 
  • Adidas Barricade
  • Babolat SFX3 all court 

Misschien vind je dit ook interessant?